slaven94
Адміністратор сайту
Тема Автор
Повідомлень: 83
З нами з: Чет січня 01, 1970 12:00 am

МЕНЕДЖМЕНТ ПЕРСОНАЛУ НА ТУРИСТИЧНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

Сер жовтня 30, 2019 12:51 pm

Бойко М. В., студентка
Науковий керівник: к.е.н., доц. Поворознюк І. М.
Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Однією з найважливіших сфер діяльності сучасного підприємства є управління персоналом. Володіння якісною системою менеджменту дозволяє підвищити ефективність будь-якого виробництва, тому перед керівником виникає необхідність використання ринкових методів і технологій кадрової роботи, опанування високоефективним стилем управління персоналом.
Для активного розвитку підприємства, збереження його конкурентоспроможності на ринку і одержання високого прибутку керівництво повинно оптимізувати віддачу від вкладень будь-яких ресурсів: матеріальних, фінансових і головне – людських. Коли організація дійсно турбується про людей, її загальна філософія, клімат і настрій обов'язково відбивається на результатах.
Сьогодні туристичний бізнес є міжгалузевим соціально-економічним комплексом, із складною системою взаємозв'язків, який охоплює діяльність транспортних, виробничих та сервісних підприємств. І управління персоналом з ефективним його використанням тут набуває важливого значення.
Нова епоха управління персоналом – це постійні вимоги до визнання економічної доцільності капіталовкладень у залучення персоналу, підтримання його трудової активності, розвиток компетенцій та створення умов для максимально повного виявлення особистих можливостей і здібностей [1].
Менеджмент персоналу є одним із найважливіших напрямків діяльності туристських організацій задля досягнення економічного успіху. Якщо раніше великого значення набував розвиток технічного прогресу, упровадження прогресивних технологій, то сьогодні головна увага приділяється людському чиннику – тобто, сутність і ефект бізнесу визначають люди.
Підприємства сфери туризму та індустрії гостинності більшості країн світу у своїй діяльності мають низку проблем, пов’язаних з управлінням персоналом:
— переважають жінки та етнічні меншини в країнах з низьким рівнем захисту працівників, відповідно більш високооплачувані посади, кваліфіковані та привабливі робочі місця заповнені чоловіками, що вказує на нерозвиненість політики рівних можливостей у секторі;
— використання періодичної сезонної зайнятості, що підвищує рівень бідності та унеможливлює планування кар’єри;
— надмірна залежність від неформальних методів вербування персоналу;
— відсутність свідоцтв використання добропорядної практики управління персоналом (HRM практики);
— практично відсутні профспілки;
— високий рівень плинності робочої сили;
— труднощі в наборі й утриманні співробітників [2].
Щоб туристичне підприємство мало цілеспрямованих і працездатних працівників, необхідно створити такий характер виробничих відносин та обстановку в цілому, які б стимулювали таку поведінку.
Одним із основних завдань менеджера, який займається управлінням персоналом є набір персоналу. Грамотний та ретельний його відбір, згідно вимогам туристичної галузі, може гарантувати ефективність роботи колективу. У сфері туризму основними професійними якостями працівника є комунікабельність, відповідальність, стресостійкість, легкість встановлення контактів з людьми, вміння уважно слухати та швидко приймати рішення.
Не менш важливими завданнями є моніторинг персоналу, адже саме цей вид діяльності створює основу для планування подальших дій керівництва, спрямованих на підтримання дисципліни, також розвиток і мотивація персоналу. Керівник повинен вміло зацікавлювати працiвникiв дo змiн, щo будуть здiйснюватись ¬шляхом надання нової iнфoрмацiї, навчання, пoкращення умoв працi.
Характер сучаснoгo туристичнoгo бiзнесу вимагає високого рiвня управлiння персoналoм задля забезпечення максимальної реалiзацiї твoрчoгo пoтенцiалу працiвникiв у прoцесi трудoвoї дiяльнoстi. Розробка та введення прoграми кoмплекснoї мoтивацiї дoзвoлить у взаємoзв’язку ствoрити матерiальнi, oрганiзацiйнi, мoральнi та лiдерськi стимули. Адже жoдна компанія не змoже розвиватися та ефективно функціонувати без правильного налаштування працiвникiв на рoбoту з максимальною вiддачею, без зацiкавленoстi персоналу в кiнцевих результатах i без прагнення зробити свiй внесoк у дoсягнення пoставлених цiлей.
Отже, складовою ведення туристичного бізнесу є якісне управління кадрами, яке створює необхідні умови для реалізації трудового потенціалу, розвитку їх здібностей та спроможностей. Коли працівники підприємства виконують роботу із задоволенням та отримують суспільне визнання своїх досягнень, туристичне підприємство може претендувати на стабільний розвиток та високий рівень конкурентоспроможності на ринку туристичних послуг.

Список використаних джерел:
1. Зайцева Н. А. Менеджмент в социально-культурном сервисе и туризме: учебное пособие. М.: Издательский центр «Академия», 2007. 240 с.
2. Nickson Dennis Human resource management for the hospitality and tourism industries – Amsterdam, Boston, Heidelberg, 2007 – 305 p.
3. Мальська М. П., Бордун О. Ю., Жук І. З. Управління персоналом у туризмі: теорія та практика: навчальний посібник. К.: Центр учбової літератури, 2013. 234 с.
 
bruntseva_l.a
Повідомлень: 2
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 10:51 am

Re: МЕНЕДЖМЕНТ ПЕРСОНАЛУ НА ТУРИСТИЧНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

Чет жовтня 31, 2019 11:09 am

не дивлячись на те ,що стаття досить коротка ,вона включає в себе дійсно основні аспекти організації персоналом.чітко-ясно-корисно
 
Аватар користувача
Ronya BOSS
Повідомлень: 20
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 10:50 am

Re: МЕНЕДЖМЕНТ ПЕРСОНАЛУ НА ТУРИСТИЧНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

Чет жовтня 31, 2019 11:11 am

Цікава теза :D
 
Gorshochek
Повідомлень: 2
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 10:53 am

Re: МЕНЕДЖМЕНТ ПЕРСОНАЛУ НА ТУРИСТИЧНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

Чет жовтня 31, 2019 11:12 am

Эщкерееее
 
Elena
Повідомлень: 18
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 11:03 am

Re: МЕНЕДЖМЕНТ ПЕРСОНАЛУ НА ТУРИСТИЧНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

Чет жовтня 31, 2019 11:14 am

Як би ви були керівником підприємства, організації чи установи, то які б мотиваційні заходи впроваджували задля ефективної та раціональної роботи персоналу?

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість