slaven94
Адміністратор сайту
Тема Автор
Повідомлень: 83
З нами з: Чет січня 01, 1970 12:00 am

ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА

Сер жовтня 30, 2019 12:47 pm

Ковтун І. А., студентка
Науковий керівник:
к. е. н., доцент Богашко О. Л.
Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Використання менеджменту на підприємстві демонструє високу ефективність не лише тоді, коли керівники підприємств при прийнятті управлінських рішень вибирають найбільш оптимальні форми контролю, а також при призначенні працівників, які відповідають за виконання управлінських рішень і діють скоординованим шляхом, а ще у тих випадках, коли між рівнями управління встановлюються тісні та чіткі зв’язки. А якщо навпаки, відсутній механізм взаєморозуміння між усіма рівнями управління на підприємстві, то це суттєво знижує ефективність системи управління.
Основним результатом діяльності організації є отримання прибутку, а також отримання певних гарантій подальшого існування фірми. Накопичення прибутку у вигляді різних резервних фондів дозволяє обмежувати та долати ризики під час змін на ринку. Для досягнення цього необхідне ефективне управління підприємством, яке забезпечує менеджерам самостійність та свободу у виконанні управлінських рішень у господарській діяльності для досягнення цілей менеджменту.
Управління підприємством – це систематичний і безперервний процес впливу на діяльність його структурних підрозділів з метою забезпечення безперебійної роботи та досягнення позитивного результату після завершення роботи [2].
Існує багато напрямків, за якими будується унікальна система вдосконалення управління на підприємстві. Основними з них є удосконалення організаційної структури управління виробництвом; підвищення ефективності формування менеджменту та бізнесу шляхом вдосконалення системи організації діяльності підприємства; облік та контроль за найважливішими показниками діяльності компанії; розвиток о управління ресурсами та запасами фірми; збільшення використання інновацій в управлінській діяльності. Найважливішою сферою є виробництво якісних товарів та послуг, які виробляються та надаються компанією.
Якщо визначити найбільш оптимальну кількість та структуру апарату управління, визначити чисельність працівників виробничих підрозділів відповідно до встановлених стандартів та відповідно до реальних потреб підприємства з урахуванням поточних ринкових умов, то в результаті ми отримуємо вдосконалену організаційну структуру управління підприємством.
Для вдосконалення системи планування, обліку та контролю за основними ресурсами та результатами діяльності підприємства необхідно використовувати інформаційні технології управління. А саме, необхідно запровадити ефективну систему внутрішнього контролю, різноманітність та досконалість комп’ютерних технологій, розвивати комп’ютерні комунікаційні мережі та використовувати сучасне програмне забезпечення. Перш за все, це стосується як систем управління фінансами, бюджетування, так і систем управління організацією в цілому.
Для вдосконалення системи управління, можна скористатись одним з основних напрямків. А саме, конкретним підходом із завершальним етапом управління при визначенні структури управління, конкретних прав, норм та обов’язків працівників, ступеня повноважень та відповідальності відповідно до посади керівника та службовців на різних рівнях організації [3].
Документи власності та установчі папери на використання майна та право на участь в управлінні підприємством дозволяють керувати будь-якою організацією. Відповідно до статуту підприємства, власник здійснює свої права на управління підприємством або безпосередньо сам, або через довірених йому осіб.
Використання всіх видів матеріальних ресурсів, енергоефективних технологій, а також регулювання використання виробничих запасів відповідно до прогресивних стандартів призводить до вдосконалення управління виробництвом.
Також використовують покращене використання автоматизованої системи для збору та обробки економічної інформації, яка необхідна для вдосконалення всієї системи управління підприємством. Це допомагає побудувати відповідну структуру апарату управління організації та підвищити ефективність її використання для виробничих цілей [1, с. 216].
Роль внутрішнього виробничого планування та розробка стратегії та тактики поведінки організації на ринку конкуренції значно збільшується при відмові від централізованого плану. Це все вимагає зусиль і ефективної роботи, в якій мають бути залучені всі економічні служби, підрозділи по збуту та маркетингу, необхідне прогнозування та розробки стратегії розвитку та підтримання стабільних позицій на ринку, підвищення рівня управління внутрішньою організацією виробництва. Також потрібні управлінські якості керівників, швидка реорганізація системи економічної освіти з метою наближення її від теоретичних до практичних потреб.
При оптимальному вдосконаленні системи управління підприємства мають бути отримані такі економічні та соціальні вигоди: збільшення обсягу і підвищення ефективності виробництва, встановлення ритмічної точної роботи підприємства, досягнення економії живої праці, удосконалення автоматизації виробництва, покращення якості та рівня виробництва, зміна та полегшення характеру праці, скорочення плинності кадрів внаслідок задоволеності працівниками своєю роботою.

Список використаних джерел:
1. Абдуллін Р. Нові підходи до управління підприємствами в Україні. Підприємництво, господарство і право. 2009. № 10. С. 216–218.
2. Богашко О. Л. Організація роботи з персоналом – філософія сучасного підприємства. Стратегії та інновації : актуальні управлінські практики : матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кривий Ріг, 28 квіт. 2018 р.). м. Кривий Ріг, 2018. С. 246–248.
3. Богашко О. Л. Особливості управління людським капіталом в практиці сучасного менеджменту організацій. Економіка України в умовах євроінтеграції : виклики та перспективи розвитку : матер. І Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Умань, 19 квіт. 2018 р.). м. Умань, 2018. С. 66–68.
 
Наталя
Повідомлень: 9
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 9:20 am

Re: ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА

Чет жовтня 31, 2019 11:18 am

Який соціальний ефект отримає підприємство в результаті удосконалення системи менеджменту?
 
Ольгa13579
Повідомлень: 8
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 11:03 am

Re: ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА

Чет жовтня 31, 2019 11:42 am

Чи впливає вік працівників (в першу чергу, тих хто займає керівні посади) на впровадження нововведень, що спрямовані на удосконалення системи менеджменту?
 
tetyanayashchuk
Повідомлень: 10
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 9:01 am

Re: ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА

Чет жовтня 31, 2019 12:03 pm

Які, на Вашу думку, інноваційні аспекти удосконалення системи менеджменту організацій у сучасних умовах?

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість