slaven94
Адміністратор сайту
Тема Автор
Повідомлень: 83
З нами з: Чет січня 01, 1970 12:00 am

РОЗВИТОК СИСТЕМ МЕНЕДЖМЕНТУ В ОРГАНІЗАЦІЯХ

Сер жовтня 30, 2019 12:49 pm

Руденко Т. М., студентка
Науковий керівник:
к. е. н., доцент Богашко О. Л.
Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

У процесі постановки стратегічних завдань управління підприємством важливу роль відіграє вибір моделі менеджменту підприємства. Щоб прийняти конкретне управлінське рішення, потрібно насамперед вміти прогнозувати економічний стан підприємства, швидко аналізувати й оцінювати результати запровадження певних заходів на підприємстві. Підприємство повинно сформувати у себе таку систему управління, яка б поєднала в собі сучасні методи планування, організації, контролю та мотивації, забезпечила високу ефективність виробництва, раціональне використання наявних і потенційних можливостей, конкурентоспроможність і усталеність на ринку, швидку адаптацію до обставин зовнішнього середовища, які постійно змінюються.
Усі ці якості необхідні також менеджеру, адже саме він повинен вміти аналізувати організацію виробництва, економіку, фінанси, інвестування, інноваційну діяльність. Управління є необхідним елементом ефективної форми організації колективної діяльності людей. Воно має місце скрізь, де виникає необхідність впливу на об’єкт або на певну систему з метою її упорядкування або переведення її з одного стану в інший. Тому управління – це складна діяльність людини, яка потребує спеціальних знань та досвіду. Її необхідно здійснювати практично на всіх стадіях виробництва.
Поняття «менеджмент» є досить загальним та має різнобічне застосування. Воно охоплює різні принципи, цілі, види діяльності й функції. З наукової точки зору, менеджмент – це уміння використовувати об’єктивні закони й закономірності, які використовуються в галузі управлінської діяльності.
Відомий вчений П. Друкер, стверджує, що поняття «менеджмент» в англомовних країнах вживається досить вільно і в різних значеннях, незважаючи на те, що термін «менеджмент» складний для розуміння. По-перше, він має специфічне американське походження і практично не може бути переведений на будь-яку іншу мову, включаючи англійську мову Британських островів. Він означає як функцію, так і людей, які її виконують: він визначає соціальний посадовий стан і одночасно є навчальною дисципліною і галуззю наукових досліджень [3].
Сучасне підприємство уявляється як економічна організація, як штучно створена система, у межах якої люди взаємодіють один з одним, та при цьому реалізують індивідуальні й колективні цілі. Вибір моделі економічного управління підприємством повинне бути розроблене працівниками економічного відділу та кадрового відділу підприємства у вигляді документів, зразків і відповідати конкретним вимогам: універсальності застосування; високій оперативності проведення контролю й оцінки; простоті й зручності застосування моделі для управлінського персоналу; оснащенню всього управлінського персоналу, який здійснює аналіз економічної ефективності на підприємстві. Організація роботи з персоналом являє собою систему моральних цінностей і правил стосунків між людьми в колективі [1, с. 246].
Сучасна система поглядів на управління постійно доповнює методи менеджменту та пристосовує їх до нових умов. Сучасні менеджери повинні бути дослідниками своїх фірм, проектувальниками, які створюють пізнавальні процеси, все необхідне для ефективного управління підприємницькою діяльністю, яка постійно змінюється і поновлюється. В процесі розвитку менеджмент перетворився у важливий фактор подальшого розвитку й прогресу суспільства.
Основою використання методів управління є закони, принципи та закономірності суспільного виробництва, науково-технічний рівень розвитку.
Сучасний менеджмент вбирає в себе досягнення різних підходів, продовжує поновлюватися новими знаннями в галузі розвитку управлінської думки. Розвиток менеджменту залежно від сфери діяльності виділяє такі види: загальний або адміністративний, галузевий, організаційний, функціональний, підприємницький, міжнародний [2].
Отже, управління організацією це діяльність, яка спрямована на координацію роботи інших. Менеджмент поширений скрізь, де має місце будь-яка робота, але з найвищим ефектом здійснюється за умов вільного підприємництва, де переважає ринковий тип господарювання. Тому його можна розглядати як сукупність стратегій, філософій, принципів, методів, засобів і форм наукового керівництва будь-якою діяльністю з метою підвищення її ефективності та задоволення ринкових потреб споживачів. Його складовими є теорія керівництва, мистецтво управління і практичний досвід управління. В основі розвитку сучасного менеджменту втілені досягнення практично всіх шкіл і напрямів управлінської думки. Менеджмент став здобутком переважної більшості країн світу і поширився на міжнародну діяльність.

Список використаних джерел:
1. Богашко О. Л. Організація роботи з персоналом – філософія сучасного підприємства. Стратегії та інновації : актуальні управлінські практики : матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кривий Ріг, 28 квіт. 2018 р.). м. Кривий Ріг, 2018. С. 246–248.
2. Богашко О. Л. Особливості управління людським капіталом в практиці сучасного менеджменту організацій. Економіка України в умовах євроінтеграції : виклики та перспективи розвитку : матер. І Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Умань, 19 квіт. 2018 р.). м. Умань, 2018. С. 66–68.
3. Друкер, Питер, Ф. Энциклопедия менеджмента. Москва: Издательский дом «Вильямс», 2004. 432 с.
2. Heath C. Made to stick: why some ideas survive and other die / Chip Heath & Dan Health. – New York: Random House, 2007. – 304 p.
 
Ольгa13579
Повідомлень: 8
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 11:03 am

Re: РОЗВИТОК СИСТЕМ МЕНЕДЖМЕНТУ В ОРГАНІЗАЦІЯХ

Чет жовтня 31, 2019 11:14 am

Які сучасні системи менеджменту використовують у своїй діяльності підприємства?
 
Наталя
Повідомлень: 9
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 9:20 am

Re: РОЗВИТОК СИСТЕМ МЕНЕДЖМЕНТУ В ОРГАНІЗАЦІЯХ

Чет жовтня 31, 2019 11:43 am

Якими, на вашу думку, мають бути сучасні менеджери?
 
tetyanayashchuk
Повідомлень: 10
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 9:01 am

Re: РОЗВИТОК СИСТЕМ МЕНЕДЖМЕНТУ В ОРГАНІЗАЦІЯХ

Чет жовтня 31, 2019 12:00 pm

Які тенденції розвитку менеджменту сучасного підприємства?
 
Таня Руденко
Повідомлень: 3
З нами з: П'ят листопада 01, 2019 6:02 am

Re: РОЗВИТОК СИСТЕМ МЕНЕДЖМЕНТУ В ОРГАНІЗАЦІЯХ

П'ят листопада 01, 2019 6:21 am

Які сучасні системи менеджменту використовують у своїй діяльності підприємства?
Головною базою управління сучасних підприємств як системи є принцип управління в ринкових умовах господарювання.
 
Таня Руденко
Повідомлень: 3
З нами з: П'ят листопада 01, 2019 6:02 am

Re: РОЗВИТОК СИСТЕМ МЕНЕДЖМЕНТУ В ОРГАНІЗАЦІЯХ

П'ят листопада 01, 2019 6:41 am

Якими, на вашу думку, мають бути сучасні менеджери?
На мою думку сучасні менеджери повинні бути організованими, стриманими, в них повинна бути розвинена комунікативна здібність, яка знаходить свій прояв у налагоджені сприятливих взаємовідносин. А також в керівника має бути стратегічне мислення, уміння заглянути на багато років вперед. Йому повинні бути властиві певні якості уміння здійснювати навчання підлеглих, а саме розвивати у них професійні навички.
 
Таня Руденко
Повідомлень: 3
З нами з: П'ят листопада 01, 2019 6:02 am

Re: РОЗВИТОК СИСТЕМ МЕНЕДЖМЕНТУ В ОРГАНІЗАЦІЯХ

П'ят листопада 01, 2019 6:45 am

Які тенденції розвитку менеджменту сучасного підприємства?
Однією з фундаментальних особливостей сучасного управління є динаміка процесів збільшення темпів змін. Найпотужнішим фактором управління стають прогресивні інформаційні і комунікативні технології. А також ще однією важливою тенденцією сучасного менеджменту є розширення обєктів менеджменту.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей