вова гончарук
Тема Автор
Повідомлень: 49
З нами з: Сер листопада 11, 2020 7:49 am

АНАЛІЗ СУЧАСНИХ СИСТЕМ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ВИКОНАННЯ КОМАНДНОГО ПРОЕКТУ

Сер листопада 18, 2020 9:44 am

Барвінок М.В., старший викладач
кафедри маркетингу, менеджменту та управління бізнесом
Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

На початку ХХІ століття управління проектами все частіше стає стандартним способом ведення бізнесу. У багатьох компаніях значна частка робіт виконується у вигляді проектів. Велика кількість сфер, в яких здійснюються проекти, різноманітність команд, що працюють над проектами, труднощі внутрішньокомандної взаємодії, різноманітність умов реалізації проектів і велика кількість вимог до проектів призводять до необхідності подальших досліджень у напрямку забезпечення ефективного управління проектами. Актуальність цієї роботи обумовлена тим, що особливої важливості набуває ефективне управління проектами за рахунок раціонального формування команди проекту та оцінювання ефективності управлінської діяльності [2].
До характеристик ефективної команди можна віднести: чіткі цілі, необхідні навички і уміння, взаємна довіра, загальна прихильність,високий рівень спілкування, уміння домовлятися, ефективне керівництво, внутрішня і зовнішня підтримка.
Ефективність командної роботи оцінюється за наступними показниками:  ступенем ефективності кожного з членів команди у виконанні закріплених за ним функцій і соціальних ролей;  ступенем ефективності команди як сукупності індивідів;  ступенем ефективності взаємодії команди із зовнішнім середовищем [3].
В одній і тій же організації можуть існувати команди різних типів. Вони різняться між собою ступенем автономності та характером управління з боку організації: рівнем відповідальності за формування структури групи, рівнем визначення повноважень, рівнем відповідальності за моніторинг і управління процесами групової діяльності.
Отже, є команда і вона приступила до роботи над проєктом: кожен знає свою сферу відповідальності, у кожного є завдання і замовник знаєте, що хоче отримати через місяць, квартал, рік. Однак уже на самому початку роботи керівник проєкту, швидше за все, зіткнеться з тим, що месенджери навіть з усіма їхніми можливостями, не найкращий інструмент для командної роботи: потрібні файли постійно губляться, командний чат не дозволяє відстежувати прогрес за завданнями, а також загальну продуктивність команди.
Постає питання про вибір інструменту для спільної роботи. Розглянемо перелік кращих програм для постановки завдань, а також інструментів, які допоможуть відстежити продуктивність команди, витрачений на завдання час, та налагодити зручну комунікацію.
Програми, сервіси для командної роботи дуже різноманітні і розроблені під різні цілі: від постановки і трекінгу завдань до аналізу продуктивності команди і формування документації по проєкту.
Таких інструментів досить багато, кожен з них має свої переваги і недоліки. Більшість програм працюють за моделлю передплати. У той же час, якщо бюджет обмежений, можна використовувати сервіс, яким можна користуватися безкоштовно, але потрібно бути готовим що можливості free-версії будуть істотно обмежені, та й доступна вона, як правило, тільки невеликим за чисельністю командам [4].
Кращі сервіси для організації групового виконання проєкту
Jira дозволяє вибудовувати взаємодію в команді за гнучкою методологією (Kanban, Scrum), планувати беклоги, ставити завдання, відстежувати їх виконання, випускати релізи та створювати звіти.
Basecamp дає можливість призначати і відстежувати завдання, переглядати інформацію про клієнтів, завантажувати файли, відслідковувати час, який йде на виконання завдань, залишати коментарі до завдань.
Podio дозволяє вибудовувати і відстежувати основні бізнес-процеси, зберігати документацію, поєднує функції управління проектами, корпоративного спілкування і CRM.
Asana це менеджер завдань, який допомагає організувати роботу як одноосібно, так і команди. Кожна команда може створити зручний для себе робочий простір, в кожному робочому просторі може бути безліч проектів, в кожному проекті - безліч завдань.
Zoho дозволяє управляти, об'єднувати і автоматизувати бізнес-процеси.
Trello дозволяє безкоштовно вести кілька проектів-дощок одночасно. Кожне завдання являє собою картку, яка, в міру виконання, буде слідувати з стовпця в стовпець. Таким чином зручно відслідковувати, скільки із завдань зараз виконуються, які з них готові до перевірки, скільки завдань завершено.
Todoist дозволяє не тільки ставити завдання і контролювати їх виконання, а й бачити продуктивність усіх членів команди. Тут є так звана «Карма», яка аналізує і візуалізує продуктивність кожного користувача: є п'ять рівнів в залежності від набраних користувачів балів (Новачок, Любитель, Експерт, Майстер і Гуру).
Wrike, сервіс для роботи над проектами в режимі реального часу. Завдання відслідковуються в режимі Kanban-дощок, інтерактивної діаграми Ганта. Є мобільні версії для Android і iOS.
Bitrix24 містить в собі вбудовану CRM-систему для управління продажами і комунікаціями з клієнтами, контакт-центр, є можливість ставити завдання і створювати проєкти, конструктор для створення сайтів, а також Internet-магазинів. Bitrix24 ще називають соціальною мережею для компаній, оскільки там є ряд інструментів для спілкування всередині компанії і для спілкування з клієнтами [4].
Nozbe, зручний інструмент для постановки завдань і підвищення продуктивності роботи команди. Нові завдання можна розставляти по пріоритетам, делегувати.
Сервіси для організації командної роботи дуже різноманітні. Щоб вибрати те що підійде для конкретного проєкту потрібно проаналізувати потреби команди і продукту, бюджет, а потім вибрати оптимальний варіант. Більшість програм мають обмежену безкоштовну версію, в той же час функціонал платної версії може коштувати своїх грошей, особливо якщо мова йде про CRM-системах [1].
При виборі інструмента для командної роботи важливо враховувати і те, наскільки ви готові витратити свій час на освоєння нового програмного забезпечення.

Список використаних джерел:
1. Инструменты для команднойработы над стартапом URL: https://medium.com/стартап-джедай/инструменты-для-командной-работы-над-стартапом-80a9901ab889 (дата звернення: 27.10.2020).
2. Калініченко Л.Л. Формування та оцінювання ефективності проектного менеджменту. Маркетинг і менеджмент інновацій, 2016, № 4, С. 169-179.
3. Ковальчук Н.В., Комарова К.В. SCRUM-команди як інструмент використання гнучких підходів в управлінні організаціями. Інноваційна економіка, 2020, №1-2, с. 85-92. DOI: https://doi.org/10.37332/2309-1533.2020.1-2.13
4. Обзорлучших систем управления проектами. URL: https://www.fewskills.com/workflow-project-app/ (дата звернення: 27.10.2020).
 
Богашко
Повідомлень: 6
З нами з: Чет листопада 19, 2020 3:33 pm

Re: АНАЛІЗ СУЧАСНИХ СИСТЕМ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ВИКОНАННЯ КОМАНДНОГО ПРОЕКТУ

Чет листопада 19, 2020 4:19 pm

Погоджуюсь із доповідачем, що чіткі цілі, навички і уміння, взаємна довіра, загальна прихильність, високий рівень спілкування, уміння домовлятися, ефективне керівництво - це критерії та необхідні передумови успішного проекту чи організації в цілому.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість