вова гончарук
Тема Автор
Повідомлень: 49
З нами з: Сер листопада 11, 2020 7:49 am

МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА

Сер листопада 18, 2020 12:46 pm

Гаркуша В.О., аспірантка
Науковий керівник:
д-р. екон. наук, проф. Єршова Н.Ю.
Національний технічний університет
«Харківський політехнічний інститут», м. Харків

В умовах економічної кризи функціонування економіки суб’єкта господарювання забезпечує баланс між результативністю та стійкістю бізнесу. Методичні та організаційні підходи до вирішення проблем управління економічною безпекою підприємства розглянуті в наукових працях вчених, серед яких: О. В. Ареф’єва, Т. Б. Кузенко, М.І. Бондар, Н.Ю. Єршова, М.О. Ткаченко, О.І. Барановський та ін. [1-4]. М.І. Бондар, Н.Ю. Єршова зазначають, що управління економічною безпекою підприємства забезпечується відповідними процесними ресурсами для взаємоузгодження інтересів носіїв, які є агентами як зовнішнього, так і внутрішнього середовищ підприємства [3]. Істотність впливу таких агентів визначає міру стійкості підприємства до зовнішніх і внутрішніх загроз. О. В. Ареф’єва, Т. Б. Кузенко розглядають механізм забезпечення економічної безпеки в контексті системи пріоритетних інтересів підприємства [1].
В практичній діяльності менеджмент підприємств використовує заходи для забезпечення економічної безпеки підприємства. У більшості випадків вони стратегічно спрямовані, супроводжуються процесами якісних організаційних, інноваційних, інвестиційних змін і створюють передумови для стійкої та результативної діяльності. Під методами нами розуміються способи впливу на об'єкти системи забезпечення економічної безпеки функціонування підприємства. Об'єктами системи забезпечення економічної безпеки функціонування підприємства є: 1) матеріальне і нематеріальне майно суб’єкта господарювання (інтелектуальні, інформаційні та фінансові ресурси); 2) напрям діяльності підприємства (управлінська або виробнича діяльність); 3) кадри, структурні підрозділи. Система забезпечення економічної безпеки суб’єкта господарювання (рис. 1) визначає алгоритм дій по забезпеченню комплексної економічної безпеки функціонування підприємства.
Рисунок 1.jpg
Рисунок 1.jpg (196.65 Кіб) Переглянуто 1267 разів
Рисунок 1 - Система забезпечення економічної безпеки суб’єкта господарювання
Система забезпечення економічної безпеки суб’єкта господарювання створюється і функціонує на основі нормативно-законодавчих актів, а також з урахуванням можливості використання сучасних засобів інформаційного захисту, рівня підготовки та кваліфікації кадрів та ін. Система забезпечення економічної безпеки суб’єкта господарювання будується на принципах: системності, законності, плановості, економічності, взаємодії, безперервності, ешелонованості, надійності, поєднання гласності та конфіденційності, компетентності.
До методів управління економічною безпекою відносять економічні, організаційно-адміністративні та соціально-психологічні. Важливо зазначити про такий управлінський інструмент для забезпечення економічної безпеки як контролінг. Система контролінгу спрямована на встановлення цілей підприємства, поточний збір та обробку інформації для прийняття управлінських рішень, здійснення функцій контролю відхилень фактичних показників від планових, а також підготовку рекомендацій для прийняття управлінських рішень. Контролінг є своєрідним інструментом саморегулювання підприємства для збереження гомеостазу, що забезпечує зворотний зв'язок в контурі управління. Контролінг виконує функцію інструменту «управління управлінням» і є синтезом планування, управлінського обліку, діагностики, організації та контролю.

Список використаних джерел:
1. Ареф’єва О.В., Кузенко Т.Б. Економічні основи формування фінансової складової економічної безпеки. Актуальні проблеми економіки. 2010. № 1 (91). С. 98-103.
2. Єршова Н.Ю. Оцінка стану підприємств промисловості на основі статистичного аналізу. Вісник Харківського національного університету. 2008. № 802. С.68–71.
3. Іershova, N., Tkachenko, М., Garkusha, V., Miroshnik, О., Novak-Kaliaeva, L. Economicsecurityoftheenterprise: scientificandpracticalaspectsofaccountingandanalyticalsupport. Financialandcreditactivities: problemsoftheoryandpractice, 2019. №2 (29). Р. 130-141. URL: http://fkd.org.ua/article/view/172365/173387)
4. Барановський О. І. Фінансова безпека в Україні (методологія оцінки та механізм забезпечення): монографія. – Київ: КНТЕУ, 2014. - 759 с.
5. Єршова Н.Ю. Удосконалення методичного підходу до аналізу оборотних коштів як фактору ефективності діяльності промислового підприємства. URL: http://archive.kpi.kharkov.ua/files/29348/.
 
nickbrown
Повідомлень: 9
З нами з: Чет грудня 01, 2016 8:38 am

Re: МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА

П'ят листопада 20, 2020 9:40 am

То ж які конкретно методи управління економічною безпекою слід використовувати підприємствам?

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість