вова гончарук
Тема Автор
Повідомлень: 49
З нами з: Сер листопада 11, 2020 7:49 am

ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ПІД ВПЛИВОМ COVID 19

Сер листопада 18, 2020 10:45 am

Мустеца І.В.,к.е.н.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

Сучасний стан розвитку підприємств сфери гостинності, як в Україні так і в світовій практиці гальмується через масштабну світову пандемію COVID 19, яка негативно вплинула на розвиток туризму.
Найрозвинутіші світові готельні мережі терплять значні збитки та припиняють свою господарську діяльність через відсутність туристів і подорожуючих у 2020 році, а також невтішний прогноз на 2021 рік щодо розміщення туристів ставить перед підприємствами сфери гостинності нові виклики.
Сучасний готельний бізнес перебуває під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів, які формулюють виклики для пошуку нових інструментів та стратегії виходу з кризи. Для українського готельного бізнесу відкритим залишається питання переходу на європейські стандарти обслуговування, оскільки туристи мають змогу порівнювати сервіс в Україні та за кордоном і вимагають певного рівня комфорту, крім того необхідно враховувати досвід готелів, які не припиняють своєї діяльності і здійснюють поселення в номерний фонд враховуючи усі норми захисту від вірусної хвороби COVID 19.
В умовах жорсткої конкуренції готелі змушені шукати нові шляхи підвищення конкурентоспроможності та підвищувати привабливість і доступність своїх послуг, крім того більша частина українського туриста, який обирав у минулі роки відпочинок закордоном, у 2020 році відпочивав на вітчизняних курортно-туристичних об’єктах і нарікав саме на якість послуг та їх не відповідність з ціновою політикою готелів.
Таким чином, одним із пріоритетів розвитку вітчизняної готельної індустрії є пошук шляхів підвищення привабливості і доступності послуг, використання різних інновацій, удосконалення кадрового забезпечення.
Головним складовим стійкого розвитку підприємства гостинності є його організаційна структура управління, яка залежить від місткості і типу. У великих готелях організаційна структура розгалужена і забезпечує можливість оптимального управління різними функціональними напрямками, а у готелях низької та середньої місткості вона представляються мінімальним набором служб, що забезпечують основні готельні послуги [1].
Особливу увагу слід звернути на технологічний процес обслуговування споживачів у готелях, включаючи стандартний перелік послуг, які надаються гостям, який може бути варіативним у технологічному циклі. Однак повинна зберігатись послідовність в наданні основних послуг на кожному етапі починаючи з бронювання, прийому і реєстрації, розміщення гостя, виїзд і остаточна оплата послуг готелів тощо [2].
В штат працівників готелю рекомендуємо включати і медичного працівника, який при необхідності може здійснювати заміри температури у клієнтів при поселенні в готель та під час перебування, надавати першу допомогу, також рекомендуємо відокремити номер для ізоляції хворих з ознаками COVID 19.
Загалом український готельний бізнес стикнувся з цілим рядом проблем, які потребують нагального вирішення, до них належать:
1) Відсутність кваліфікованих кадрів у сфері управляння та обслуговування готелю, які вміють оперативно вирішувати нові задачі і виклики сучасності з метою сталого розвитку;
2) Обмежений доступ до високих інформаційних технологій, які вимагають значних фінансових витрат;
3) Високий ступінь зносу матеріально-технічної бази підприємств сфери гостинності, низькі коефіцієнти використання основних засобів, відсутність коштів на оновлення і модернізацію номерного фонду;
4) Дефіцит фінансових ресурсів на висококваліфікованих консультантів, світових експертів з інноваційних технологій;
5) Низька мотивація персоналу до ініціативності та здатності приймати виважені управлінські рішення [3]
6) Відсутність важелів податкового законодавства щодо підтримки готельного бізнесу, особливо в період кризи, що викликана значним зменшенням туристичних потоків в Україну через COVID 19.
Враховуючи вищезазначене слід відмітити, якщо підприємства готелнього господарства не направлять свої зусилля на вирішення вищезазначених проблем, значна їх частина припинить свою господарську діяльність. Основним джерелом доходів в ситуації, що склалася для вітчизняних готелів, залишиться орієнтація на українського туриста, який також вимагає якісної послуги за виважену ціну.

Список використаних джерел:
1.Бойко М. Г. Формування стратегії розвитку підприємств готельногогосподарства: дис. канд. екон. наук: 08.06.01. Київський національний торговельно-економічний університет. Київ, 2003. 187 с.
2. Кондратенко Н.О., Волкова М.В. Детермінанта стійкого розвитку підприємств гостинності. «Сучасні тенденції розвитку індустрії туризму та гостинності у конкурентному середовищі»: матеріали міжнародної науково-практичної конференції, м. Харків : колектив авторів; Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, 2020. С.53-54
3. Крайнюк Л.М., Мішньова Я.В. Причини і проблеми впровадження реінжинірінгу на підприємствах готельно-ресторанного сектору. Сучасні тенденції розвитку індустрії туризму та гостинності у конкурентному середовищі»: матеріали міжнародної науково-практичної конференції, м. Харків : колектив авторів; Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, 2020. С.55-56.
 
Lenakh
Повідомлень: 2
З нами з: Чет листопада 19, 2020 4:07 pm

Re: ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ПІД ВПЛИВОМ COVID 19

Чет листопада 19, 2020 4:22 pm

Дуже актуальна тема. Поширення інфекційного захворювання COVID-19 та карантинні умови суттєво вплинули і продовжують негативно впливати на туристичний та готельний бізнес. Тому є необхідність дослідження впливу та наслідків спричинених світовою кризою на готельний бізнес, зокрема, створення умов для поступового виходу з рівня збитковості готельних підприємств.
 
shevchuk555
Повідомлень: 3
З нами з: Сер листопада 18, 2020 1:20 pm

Re: ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ПІД ВПЛИВОМ COVID 19

Пон листопада 23, 2020 10:31 pm

Дуже актуальна тема. На даний момент весь світ страждає від даного вірусу,який знищує людство. Але на мою думку має вплинути держава,щоб врятувати людей і їхню діяльність

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість