mukovoz_oleksandr
Тема Автор
Повідомлень: 115
З нами з: П'ят листопада 11, 2022 11:49 am

НАПРЯМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ІНКЛЮЗИВНОГО ТУРИЗМУ В МІСТІ УМАНЬ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Чет листопада 17, 2022 4:56 am

Круценко Т. О., здобувач вищої освіти
Месробян М. С., здобувач вищої освіти
Науковий керівник:
канд. екон. наук, доцент Слатвінська Л. А.
Уманський державний педагогічний
університет імені Павла Тичини

Стратегією розвитку Черкаської області на період 2021–2027 роки [1], визначено маркетинг і туристичний брендинг територій як однією із пріорітетних операційних цілей. Адже туристичний потенціал області дозволяє розвивати на своїй території майже всі види сучасного туризму. «Програма розвитку туризму в м. Умань на 2021–2023 роки» [2] зосереджена на розвитку міського туризму. У регіоні для розвитку туристичної сфери є ряд передумов: розгалужена мережа транспортних коридорів, наближеність до столиці держави, можливість залучення всіх видів транспорту (автодорожнього, залізничного, водного, повітряного), сприятливий бізнесклімат, умови для розвитку екотуризму та розбудови туристично-рекреаційних комплексів, історико-культурний потенціал, мальовничі ландшафти, привабливі туристичні маршрути, архітектурні пам’ятки, мережа територій, об’єктів природно-заповідного фонду [3, 4].
Сприятливим фактором впровадження передового досвіду з розвитку інклюзивного туризму є українська ментальність, яка передбачає чуйність до людського горя і, відтак, готовність, апріорі, до формування співдружнього середовища. Створення дружнього середовища збільшить туристичну привабливість України, адже серед туристів світу є люди з особливими потребами. Формування повноцінного цивілізованого суспільства передбачає залучення і активізацію всіх його верств, включаючи осіб, можливості яких помітно, але відносно обмежені.
Відповідно до рекомендацій з доступного туризму UNWTO 2016 року [5-8], де вказані відповідні заходи, що дозволяють забезпечити людям з інвалідністю рівний з іншими громадянами доступ до навколишнього середовища, транспорту, засобів інформації і комунікації, в т.ч. комп’ютерних систем та інформації і комунікаційних технологій, а також інших послуг громадського користування нами запропоновані напрями організації інклюзивного туризму, що можуть бути реалізовані на базі Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань», який знаходиться в місті Умань Черкаської області.
Державний історико-архітектурний заповідник (ДІАЗ) «Стара Умань» створений постановою Кабінету Міністрів України від 31. 08. 2005 р. № 833, фактична діяльність заповідника розпочалась з лютого 2006 року.
Заповідник розташований на території 82 га історичної частини Умані і включає 68 об’єктів культурної спадщини. Серед них дві пам’ятки національного значення, 23 об’єкти заповідника мають статус пам’яток місцевого значення, інші відносяться до категорії щойно виявлених – 43 пам’ятки. В оперативному управлінні ДІАЗ «Стара Умань» знаходиться 10 об’єктів державної власності. Територія заповідника – це історична частина міста з цікавими в архітектурному плані будинками та пам’ятними місцями, вона рекомендована для автобусних та пішохідних екскурсій [9].
Напрями ефективної організації інклюзивного туризму ми вбачаємо в процесі співпраці між різним учасниками сфери туризму, які дозволяють людям з особливими потребами отримати доступ, включаючи мобільну, візуальну, слухову і когнітивну складові доступності, функціонувати незалежно, на рівних умовах з почуттям власної гідності через надання універсальних туристичних продуктів, послуг.
Відповідно, доступність повинна бути забезпечена всіма складовими системи надання туристичних послуг, зв’язком між туристичними об’єктами, послуги та розваги повинні бути добре перевіреними і злагодженими. Система надання туристичних послуг повинна включати: систему управління в сфері туризму; інформацію для туристів і рекламу.
Система управління в сфері туризму повинна зосередити свою діяльність на реалізації принципів доступності туризму. Органи управління в сфері туризму і адміністрація з питань туризму повинні розробити стратегію розвитку доступного туризму, в якій вказано ряд принципів і причин, що пояснюють, чому доступність важлива в сфері туризму. В результаті це дасть можливість оцінити існуючі послуги і виявити ті, де необхідні зміни.

Зображення

На основі вищезгаданих рекомендацій сформовано модель фізичної та соціально реабілітації осіб з обмеженими можливостями здоров’я засобами інклюзивного туризму на базі Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань», що відображено у таблиці 1.
Концепція доступної туристичної території (регіону, населеного пункту, району, міста, села та селища) повинна включати в себе необхідні зручності, інфраструктуру і транспорт, щоб створити різноманітну, доступну і сприятливу обстановку. Необхідно стежити, щоб туристичні об’єкти або заклади розміщення, розташовані в регіонах, де відсутній доступний транспорт, відповідне довкілля та зв’язок з іншими туристичними об’єктами, не рекламувалися як доступні.
Надзвичайно актуальною є підготовка технічної інфраструктури та працівників туристичних фірм, готелів, ресторанів, турбаз і відпочинково-рекреаційних зон до прийому нової категорії споживачів. Задовольнити туристичні потреби даної категорії населення не просто. Ідею доступності міста та підходи до її реалізації слід пропагувати комплексно. Розвиток туризму для осіб з інклюзією, розробка туристичних програм з урахуванням доступності створюють рівні можливості для реалізації права на відпочинок кожної людини.

Список використаних джерел:
Програма розвитку туризму в Черкаській області на 2021 – 2025 роки. URL:https://strategy2027-ck.gov.ua (дата звернення 24.10.2022).
Програма розвитку туризму в м. Умань на 2021-2023 роки. URL. https://www.uman-rada.gov.ua (дата звернення 24.10.2022).
Слатвінська Л. А. Перспективи розвитку інклюзивного туризму в Україні. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2020. № 5. URL: http://www.dy.nayka.com.ua (дата звернення 24.10.2022).
Слатвінська Л.А. Реалії та перспективи розвитку міського туризму Черкаського регіону. Економіка та суспільство. 2021. № 31. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.p ... e/view/733 (дата звернення 24.10.2022).
ЮНВТО: Рекомендации ЮНВТО по доступному туризму для всех. URL:http://www.disright.org/be/source (дата звернення 24.10.2022).
Конвенция ООН о правах инвалидов. (дата звернення 24.10.2022).
Європейська мережа доступного туризму ENAT (European Networkfor Accessible Tourism)/ URL: http://www.accessibletourism.org/ (дата звернення 24.010.2022).
Арсененко І. Інвалідний туризм: поняття, класифікація. Проблеми та перспективи розвитку науки на початку третього тисячоліття у країнах Європи та Азії: матеріали ІV Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (Переяслав-Хмельницький, ипня 2014 року). Переяслав-Хмельницький, 2014. С. 9 – 11.
ДІАЗ «Cтара Умань» URL: http://umantravel.com.ua (дата звернення 24.10.2022).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість