mukovoz_oleksandr
Тема Автор
Повідомлень: 115
З нами з: П'ят листопада 11, 2022 11:49 am

СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ БІРЖОВОЇ ТОРГІВЛІ

Чет листопада 17, 2022 4:25 am

Приймак Т.С., здобувач вищої освіти
Науковий керівник:
канд. екон. наук, доцент Бовкун О. А.
Уманський державний педагогічний
університет імені Павла Тичини

Сучасний стан біржової торгівлі свідчить, що вона потребує структурної перебудови, суттєвої технологічної модернізації, адаптації до правових норм європейського законодавства та впровадження кращої практики функціонування аналогічних систем на світових ринках.
Тенденції розвитку світових фінансових та організованих товарних ринків свідчать, що біржі як інституції, що управляють регульованими секторами цих ринків, зміцнили свої позиції. Це сталося завдяки процесу консолідації бірж (який підвищує конкурентноздатність новоутворених конгломератів) і універсалізації їх діяльності. Сьогодні біржі від вузької спеціалізації (подекуди з організації і управління ринком лише одного виду фінансового інструменту чи товару/сировини, щодо яких хеджуються цінові ризики), перейшли до багатопрофільності, об’єднуючи учасників, які прагнуть до присутності на різних ринках водночас.
Рівень розвитку біржової торгівлі є важливим індикатором конкурентоспроможності економіки країни. Саме біржі, у силу притаманної їм регулярності здійснення операцій, є постійними місцями проведення торгів, що ґрунтуються на принципах рівноправності учасників і публічності. За умови стабілізації економіки та накопичення досвіду біржі можуть і мають стати повноцінними індикаторами ринкових цін, оскільки саме біржі займають провідну позицію на товари та сировину на основі співвідношень фактичних попиту і пропозиції.
Завдяки біржам починають відбуватися процеси самоліквідації тіньового ринку через прозорість товарних потоків. Для сучасного етапу розвитку світової біржової торгівлі характерні такі основні тенденції:
1) зростання обсягу біржової діяльності, що характеризується зростанням кількості укладених угод;
2) постійне скорочення асортименту, що реалізується, та кількості операцій із реальним товаром;
3) підвищення рівня концентрації біржової торгівлі в окремих країнах;
4) переважне розміщення товарних бірж у місцях концентрації споживання товарів- основні операції, пов’язані з купівлею-продажем ф’ючерсних і опційних контрактів;
5) вирівнювання рівня біржових цін на товари на різних біржах - це пов’язано з тим, що основна частка операцій здійснюється не з реальними товарами, а із ф’ючерсними й опційними контрактами;
6) зростання технічного оснащення бірж та вдосконалення техніки біржових операцій [2].
Умови функціонування сучасних підприємств будь-якої форми власності, організаційно-правової форми господарювання та галузевої належності характеризуються невизначеністю та динамічністю соціально-економічного середовища. Ефективне протистояння підприємства змінам зовнішнього середовища можливе тільки за умов здійснення випереджувальних заходів, спрямованих на збереження його життєздатності та забезпечення конкурентоспроможності, тобто за умов постійного розвитку підприємства.
Розвиток підприємства означає якісні зміни та оновлення його господарської системи та організаційної структури, підвищення ефективності функціонування на основі вдосконалення техніки, технології та організації праці у всіх структурних підрозділах, підвищення якості продукції та послуг, що ним надаються.
Слід зазначити, що поняття «розвиток» та «зростання», хоча й взаємопов’язані, однак за своїм змістом часто можуть не співпадати. Підзростанням підприємства часто розуміють збільшення його розмірів та обсягів виробництва. Про зростання підприємства свідчать показники випуску продукції, обсягу продаж, чисельності працівників тощо.
Отже розвиток біржової торгівлі в Україні підпорядкований впливу факторів макроекономічного характеру, що мають переважно негативний вплив та зумовлюють існування низки проблем у функціонуванні бірж: недосконалість нормативно-правової бази; відсутність конкурентного біржового середовища; недостатньо високий стан розвитку біржової інфраструктури тощо.
Сучасний стан біржової торгівлі в Україні свідчить про необхідність її структурної перебудови, суттєвої технічної модернізації, застосування сучасних біржових технологій.

Список використаних джерел
Вавдійчик І.М. Сучасний стан та тенденції розвитку біржової торгівлі. Економіка та управління підприємствами. Випуск 15. 2017. С.182-185
URL: http://global-national.in.ua/archive/15-2017/36.pdf
2. Сучасні тенденції розвитку підприємств – стаття від «Бізнес-консультант, консалтингова компанія» Освіта в Україні. Усі навчальні заклади –URL:https://www.education.ua/blog/8047/(дата звернення: 06.11.2022).
 
Наталія Білошкурська
Повідомлень: 12
З нами з: Чет листопада 17, 2022 7:01 am

Re: СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ БІРЖОВОЇ ТОРГІВЛІ

Чет листопада 17, 2022 7:25 am

Які перспективи біржової діяльності в Україні в повоєнний період?
 
Анастасія_Б
Повідомлень: 6
З нами з: Чет листопада 17, 2022 8:40 am

Re: СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ БІРЖОВОЇ ТОРГІВЛІ

Чет листопада 17, 2022 11:40 am

Як ви оцінюєте сучасний стан в Україні?

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість