Модератор: mukovoz_oleksandr

 
mukovoz_oleksandr
Тема Автор
Повідомлень: 115
З нами з: П'ят листопада 11, 2022 11:49 am

ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ ПРОБЛЕМ БІЗНЕСУ ЩОДО БЛОКУВАННЯ РЕЄСТРАЦІІ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ

Вів листопада 14, 2023 5:04 pm

Лаврук М.О., студент 2 курсу магістратури
Науковий керівник: к.е.н. Шишкова Н.Л.
Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»


Блокування податкових накладних є одним із інструментів, які використовуються податковими органами для контролю та забезпечення дотримання податкового законодавства. Важливо, щоб ця процедура проводилася з дотриманням відповідних законодавчих норм та процедур, а також з повагою до прав платників податків. Податкові накладні можуть бути заблоковані для подальшої перевірки податковою службою, щоб визначити, чи дотримується платник податків усіх вимог і правил оподаткування. Це може включати перевірку правильності обліку доходів, витрат, податкових зобов'язань та інших фіскальних параметрів.
Якщо податкова служба має підозру на податкові обмани чи неправомірну діяльність платника податків, вони можуть заблокувати податкові накладні для подальшого розслідування. Це може включати схеми ухилення від сплати податків, шахрайство або інші порушення податкового законодавства. При цьому якщо документи, які супроводжують податкові накладні, містять неправдиву чи недостатню інформацію, податкова служба може заблокувати їх, доки не буде представлена відповідна документація, що підтверджує податкові зобов'язання.
В результаті блокування податкових накладних може створювати ряд проблем для підприємств і бізнесів, оскільки це впливає на їхню фінансову та податкову діяльність. Зокрема, блокування податкових накладних може призупинити обіг товарів і послуг, оскільки бізнес не може користуватися цими накладними для операцій [1, С. 674]. Це може призвести до затримок у виконанні замовлень та викликати фінансові та організаційні труднощі. Надалі підприємство може втрачати прибуток, оскільки блокування податкових накладних може перешкоджати виставленню рахунків та отриманню оплати за товари і послуги, суттєво вплинути на ліквідність бізнесу. Якщо підприємство не встигне вирішити питання, які призвели до блокування податкових накладних, то це може призвести до нарахування штрафів і пені за порушення податкового законодавства.
Іноді підприємствам доводиться витрачати багато часу та ресурсів на вирішення питань, пов'язаних з блокуванням податкових накладних, включаючи ведення комунікації з податковою службою та представлення документів. Отже, в наш складний час багато суб’єктів господарювання мають додаткові ризики у блокуванні податкових накладних. Для уникнення блокування накладних розглянемо чотири етапи проходження податкових накладних у системі моніторингу критеріїв оцінки ризиків. Дізнаємося, які існують ознаки безумовної реєстрації в ЄРПН.
Після направлення податкової накладної на реєстрацію в ЄРПН та технічної перевірки (відповідність формату, дійсність ЕЦП, актуальних даних про реєстрацію платниками ПДВ продавця/покупця тощо) проводиться автоматизований моніторинг критеріїв оцінки ризиків, який складається із 4х етапів [2]:
Етап 1. Перевірка на ознаки безумовної реєстрації ПН/РК;
Етап 2. Перевірка критеріїв ризиковості платника ПДВ;
Етап 3. Перевірка платника ПДВ на наявність позитивної податкової історії;
Етап 4. Перевірка ризиковості здійснення операції.
При цьому ознаками безумовної реєстрації в ЄРПН є:
1. ПН не підлягає наданню отримувачу (покупцю) та/або складена на операцію, звільнену від оподаткування ПДВ;
2. Обсяг постачання, зазначений в ПН/РК (крім РК, поданих для реєстрації в іншому місяці, ніж місяць, в якому вони складені), зареєстрованих у ЄРПН в поточному місяці, з урахуванням поданої для реєстрації ПН/РК, становить менше 500 тис. грн. і за умови, що обсяг постачання товарів/послуг у поточному місяці за операціями з одним отримувачем платником ПДВ, не перевищує 50 тис. грн.; сума ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), сплачена у попередньому місяці, становить більше 20 тис. грн.; керівник посадова особа платника податку є особою, яка займає аналогічну посаду не більше ніж у трьох (включно) платників податку.
3. У платника податку одночасно виконуються три умови: загальна сума ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), сплачена за останні 12 календарних місяців становить більше 1 млн. грн.; значення показника D = S/T більше 0,05 (це податкове навантаження); значення показника P є меншим, ніж Pм х 1,4,
де P - сума ПДВ, зазначена в ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН у звітному періоді, з урахуванням поданої на реєстрацію ПН/РК;
Pм - найбільша місячна сума ПДВ, зазначена у ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН за останні 12 календарних місяців [3].
4. В ПН/РК відображена виключно операція з товаром за кодами згідно з УКТ ЗЕД умовним кодом товару та/або послугою за кодом згідно з ДКПП, які зазначені у врахованій таблиці даних платника податку та за умови, що стосовно платника податку, який подав такі ПН/РК для реєстрації в ЄРПН, відсутнє чинне рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.
Слід звернути увагу на те що безумовна реєстрація в ЄРПН відбувається, якщо в ПН/РК вказані виключно коди згідно УКТЗЕД/ДКПП, які зазначено у врахованій Таблиці даних платника. Якщо в ПН/РК буть зазначені коди, на які є врахована Таблиця, і коди, на які Таблиця не подавалася (або подавалася, але не врахована), то ПН/РК підлягатиме автоматизованому моніторингу на предмет ризиковості операції в загальному порядку [4].
5. У ПН/РК відображені виключно операції з продукцією/товарами, що підпадають під визначення груп 1 24 УКТЗЕД (крім підакцизних товарів), за умови, що такі ПН/РК складені платником податку, який належить до мікропідприємства або малого підприємства відповідно до частини другої статті 2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» [5] та основним та основним видом діяльності якого є виробництво/вирощування сільгосппродукції.
6. Обсяг постачання , зазначений у поданій для реєстрації ПН, яка підлягає наданню отримувачу (покупцю), не перевищує 5 тис. грн.
7. Загальна сума абсолютних значень коригування на зменшення (збільшення) суми компенсації вартості товару/послуги їх постачальнику, зазначених у поданому для реєстрації в РК, не перевищує 5 тис. грн.
Таким чином, слід враховувати всі вище перераховані етапи проходження податкових накладних у системі моніторингу критеріїв оцінки ризиків та ознаки безумовної реєстрації в ЄРПН. Знання та додержання цих ознак дозволять суб’єктам господарювання уникнути блокування податкових накладних. Для подолання цих проблем підприємства повинні співпрацювати з податковою службою, швидко вирішувати питання, що призвели до блокування накладних, і дотримуватися податкового законодавства [6, С.27]. Для цього слід організувати належний облік і контроль над фінансами для уникнення подібних проблем у майбутньому; правильно складати та зберігати податкові накладні, всі необхідні фінансові документи; подавайте регулярно податкову звітність із відповідними деклараціями та розрахунками ПДВ в строк; використовувати електронні системи та програми для складання та подання податкових звітів та накладних, що допомагає узгодити інформацію з податковою службою; співпрацювати з податковою службою та відповідати на їхні запити швидко та точно.


Список використаних джерел:
1. Бондаренко Л. Ф. Проблеми реєстрації податкових накладних / Л. Ф. Бондаренко / Авіація, промисловість, суспільство : матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кременчук, 12 трав. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, Кременчуц. льотний коледж, Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. – С. 674-677.
2. Кабінет міністрів України. Постанова від 11 грудня 2019 року № 1165 Київ Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1165-2019-п#Text
3. Міністерство фінансів України. Наказ від 12.12.2019 року № 520. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1245-19#Text
4. Податковий кодекс України : Закон України від 02.12.2010 р. № 2755: станом на 03.09.2023 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text
5. Закон України 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні (редакція від 10.08.2022,). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14#Text
6. Ткачук Н. Діджиталізація фінансово-економічної сфери в Україні: стан та перспективи розвитку. Economic journal of Lesya Ukrainka Volyn National University. 3, 31 (Nov. 2022), 18–28. URL: http://echas.vnu.edu.ua/index.php/echas ... ew/764/621

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість