Модератор: mukovoz_oleksandr

 
mukovoz_oleksandr
Тема Автор
Повідомлень: 115
З нами з: П'ят листопада 11, 2022 11:49 am

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Вів листопада 14, 2023 5:07 pm

Олійник В. В., здобувач вищої освіти
Науковий керівник:
канд. екон. наук., доцент Вінницька О. А.
Уманський державний педагогічний
університет імені Павла Тичини


Під час здійснення власної фінансово-господарської діяльності будь-яке підприємство, незалежно від форми власності, напряму діяльності, розміру та становища, стикається з необхідністю ведення широкого кола розрахунків. Це пов’язано із тим, що діяльність підприємства передбачає співпрацю з постачальниками та підрядниками, покупцями та замовниками, власним персоналом. Саме з огляду на зазначені обставини – належний облік та якісний внутрішній контроль розрахункових операцій в умовах сьогодення відіграє важливу роль.
Ефективна організація розрахункових операцій забезпечує стабільність грошового обігу і спричиняє суттєвий вплив фінансових важелів на розвиток підприємства. Відсутність якісного обліково-інформаційного забезпечення і контролю розрахунків на практиці, призводить до зведення нанівець попередньо отриманих позитивних результатів роботи з контрагентами. Посилюється значення такої діяльності, в умовах розвитку ринкових відносин, коли контроль розрахунків між дебіторами і кредиторами стає важливим фактором, що впливає на фінансовий стан і допомагає в розв’язанні проблем налагодження розрахунково-платіжної дисципліни.
Контроль представляє систему спостережень і перевірки відповідності процесу функціонування керованого об’єкта прийнятим управлінським рішенням, а також виявлення результатів управлінських впливів на керований об’єкт. Він являє собою сукупність дій і операцій, здійснюваних спеціально уповноваженими органами, з метою контролю за дотриманням суб’єктами господарювання норм права в процесі створення, розподілу і використання фінансових ресурсів для своєчасного отримання повної і достовірної інформації про хід реалізації прийнятих управлінських і фінансових рішень [1, с. 74].
Починаючи впровадження контролю розрахункових операцій «необхідно перевірити обґрунтованість та ефективність обраної підприємством стратегії відносин з контрагентами. Вона, насамперед, повинна включати в себе умови надання чи отримання товарного кредиту, його забезпеченість, строк, доцільність застосування знижок тощо. Важливим є порядок класифікації усіх клієнтів, оскільки правильний розподіл дебіторів та кредиторів, який найбільш повно відображає сутність усіх розрахункових операцій підприємства, є запорукою успішності прийняття управлінських рішень» [1, с. 78].
Джерелами інформації для контролю розрахункових операцій є: договори та нормативно-правові акти цивільно-процесуального характеру, первинні документи, дані відповідних рахунків бухгалтерського обліку, регістри синтетичного й аналітичного обліку, Головна книга, звітність тощо.
Задля більшої ефективності контролю розрахункових операцій необхідно дотримуватись певної послідовності перевірочних дій за кожною групою розрахунків: наявність, правильність і своєчасність укладення договорів → належне виконання договірних зобов’язань → точність і повна відображення інформації про розрахункові операції в обліку → аналіз динаміки заборгованості → виявлення сум простроченої і безнадійної заборгованості
На початку перевірки, обов’язково слід встановити достовірність заборгованості та обґрунтованість її списання, адже можуть мати місце факти безпідставного списання сум заборгованості. Контролю своєчасності погашення та кращій організації заходів зі зменшення заборгованості, сприятиме групування всієї заборгованості за строкам її виникнення із окремим виділенням сум безнадійної.
Доцільним буде проведення зустрічних звірок на предмет підтвердження сум заборгованостей. Для цього необхідно співставити заборгованості на рахунках 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками», 37 «Розрахунки з різними дебіторами», 38 «Резерв сумнівних боргів», 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками», 64 «Розрахунки за податками й платежами», 65 «Розрахунки за страхуванням», 68 «Розрахунки за іншими операціями» тощо з даними у Головній книзі і звітності. Всі суми повинні відповідати загальним сумам у регістрах бухгалтерського обліку, даним первинних документів та передбаченим умовам договорів.
У ході здійснення контрольних заходів необхідно перевірити дотримання встановленого порядку оцінки дебіторської заборгованості згідно НП(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» [3]. Поточна дебіторська заборгованість за продукцію (товари, роботи, послуги) підлягає оцінці за первинною вартістю. Проте, в балансі вона може відображатись за трьома видами оцінки: первісна вартість, чиста вартість реалізації і резерв сумнівних боргів, тобто, до підсумку балансу її необхідно включати за чистою реалізаційною вартістю.
Надзвичайно важливим етапом контролю розрахункових операцій є документальне оформлення його здійснення та отриманих результатів. «Особливе значення для підвищення ефективності і результативності контролю має внутрішня регламентація діяльності служби контролю та організація документообороту, що передбачає розробку робочої та звітної документації призначеної для відображення інформації за результатами проведених внутрішніх контрольних заходів» [2, с. 11].
Вихідним елементом системи контролю є також інформаційні дані, які отримуються в процесі його здійснення, а тому, до основних елементів доцільно відносити суб’єкти, об’єкти, методи та інформаційне середовище. Здійснення контрольних процедур при перевірці розрахункових операцій передбачає всебічне, повне й об’єктивне їх дослідження з метою виявлення, попередження та усунення порушень у системі розрахунків.
Документальне забезпечення контролю розрахункових операцій є важливим етапом усієї контрольно-перевірочної діяльності. За допомогою використання організаційно-підготовчої, робочої й підсумково-звітної документації уможливлюється досягнення встановлених цілей перевірок у найбільш результативний, ефективний та економний як для суб’єктів контролю, так і для підприємств спосіб.


Список використаних джерел:
1. Гевчук А.В. Внутрішній контроль обліку розрахункових операцій на підприємстві. Вчені записки Університету «КРОК». 2019. № 2 (54). С. 72-79. URL:https://snku.krok.edu.ua/index.php/vche ... ew/176/208
2. Клюс Ю.І., Іжболдіна А.В. Оцінка ефективності внутрішнього контролю промислових підприємств. Науковий погляд: економіка та управління. 2020. № 3 (69). С. 52-57 URL: http://scientificview.umsf.in.ua/archiv ... 020/11.pdf
3. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість» : Наказ М-ва фінансів України від 08.10.1999 р. № 237. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0725- 99/conv#Text

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість