Модератор: mukovoz_oleksandr

 
mukovoz_oleksandr
Тема Автор
Повідомлень: 115
З нами з: П'ят листопада 11, 2022 11:49 am

ОСОБЛИВОСТІ МОДЕЛЮВАННЯ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ РОЗВИТКУ АГРАРНОГО БІЗНЕСУ

Вів листопада 14, 2023 6:17 pm

Подаков Є.С. канд. екон. наук,доцент, доцент кафедри економіки і готельного бізнесу
Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького


У сучасних умовах, не зважаючи на військовий стан, розвиток сільського господарства повинен відбуватися відповідно до загальних світових тенденцій та враховувати трансформаційний вектор еволюції національної економіки країни, орієнтований на збереження фінансової безпеки. Відповідно, необхідно враховувати дані аспекти при обґрунтуванні та розробці моделі посилення фінансової безпеки розвитку сільського господарства, аграрного бізнесу формування якої передбачає адаптацію аграрної, соціально-екологічної, фінансової, інвестиційно-інноваційної та зовнішньоекономічної політики.
Модель посилення фінансової безпеки розвитку аграрного бізнесу має передбачати стратегічне управління, яке дозволяє ефективну адаптацію до мінливого зовнішнього середовища, попередження та нейтралізації небажаних ризиків та загроз, досягнення фінансових інтересів та довгострокового успіху суб'єктів господарювання сільського господарства в процесі забезпечення фінансової безпеки розвитку аграрного бізнесу. Виходячи зі стану функціонування галузі в Україні та орієнтуючись на тенденції розвитку світового аграрного ринку, доцільно формувати стратегію посилення фінансової безпеки розвитку аграрного бізнесу із орієнтацією на вирішення головних проблем. Тому зважаючи на існуючий стан функціонування економічної системи країни зауважимо, що стратегія посилення фінансової безпеки розвитку аграрного бізнесу в найбільш агрегованому вигляді включає чотири найважливіших складових, а саме: стратегію управління фінансовими ризиками; стратегію управління структурою капіталу; стратегію управління грошовими потоками та антикризову фінансову стратегію [1, с.23].
Модель посилення фінансової безпеки розвитку сільського господарства передбачає врахування можливих варіантів розвитку, прогнозування грошового потоку і скільки для цього необхідно витратити в поточному і найближчих періодах. Іншою складовою ефективної стратегії посилення фінансової безпеки розвитку аграрного бізнесу варто назвати стратегію управління структурою капіталу, яка орієнтована на встановлення оптимального поєднання необхідних класичних та альтернативних джерел фінансування [2]. Для подолання кризових явищ в системі антикризового управління виділяють наступні стратегії управління ризиками: - стратегія уникнення ризику; - стратегія прийняття ризику. Методами, які можливо ефективно використовувати для посилення фінансової безпеки розвитку агарного бізнесу можуть бути: уникнення ризику, лімітування концентрації ризику, хеджування, диверсифікація, розподіл ризику, самострахування.
Формування та реалізація моделі посилення фінансової безпеки розвитку агарного бізнесу повинна здійснюватися у межах відповідної концепції, запровадження якої передбачає реалізацію ключових положень діючих державних цільових програм та стратегій розвитку. Доведено, що модель посилення фінансової безпеки розвитку сільського господарства має базуватися на механізмі формування фінансової безпеки, який націлений перш за все на забезпечення таких елементів, як фінансова самодостатність, фінансова стійкість, фінансова надійність, фінансова незалежність та фінансова надійність. Вважаємо, що для вирішення даних аспектів необхідно встановити алгоритм фінансового забезпечення, який дозволить безперервне надходження фінансових ресурсів. В сучасних умовах для фінансування сільського господарства використовують класичні джерела ресурсів: власні кошти господарюючих суб’єктів, кредитні та інвестиційні фінансові ресурси.
Перш за все варто зазначити, що існуючий стан нестабільного функціонування господарюючих суб’єктів аграрного сектору спричинює високу ризикованість для їх фінансування через банківські кредитні механізми, що призводить до непомірно високих відсоткових ставок за кредитними ресурсами. Відповідно, фінансова безпека розвитку сільського господарства погіршується через збільшення кінцевої вартості фінансових ресурсів, які використовуватимуться у виробничих процесів.
Аналіз інших можливих джерел фінансування для посилення фінансової безпеки розвитку аграрного бізнесу виявив, що високою ефективність користуються такі інструменти як акредитиви, банківські гарантії, овердрафт, товарний кредит і торгове фінансування, бартерні операції, кредити в іноземній валюті від нерезидентів, лізинг тощо. Найбільш прийнятним для сільського господарства на нашу думку є лізинг, який дозволяє врахувати особливості господарської діяльності галузі [3]. В сучасних умовах військового стану в Україні поширення набула безповоротна фінансова допомога. Розвиток сільського господарства у контексті посилення його фінансової безпеки орієнтований на інноваційний шлях еволюції, який має залучати перспективні фінансові ресурси. Нерозвиненість вітчизняного ринку та загострення конкурентної боротьби стимулюють використовувати із цією метою саме венчурний капітал. Вважається, що використання венчурного капіталу притаманне для високо інноваційних проектів, яким характерне ризикованість та непередбачуваність отриманого результату діяльності. Але якісний та ефективний розвиток сільського господарства не можливий без перспективних наукових впроваджень, сучасних інноваційних розробок та забезпечення конкурентоздатності виготовленої продукції. Тому саме залучення венчурного капіталу у діяльність господарюючих суб’єктів сільського господарства дозволить вирішити одразу декілька проблемних питань галузі: оптимізацію структури капіталу та інноваційний конкурентоздатний розвиток сільського господарства, що посилить фінансову безпеку розвитку сільського господарства.
Зважаючи на сучасний стан економіки країни, вважаємо, що посилення фінансової безпеки розвитку агарного бізнесу може відбуватися за двома сценаріями: інерційним сценарієм (віддзеркалює існуючі тенденції розвитку країни та сільського господарства) та, відповідно до розробленої моделі, за сценарієм посилення фінансової безпеки [3].
Таким чином, орієнтуючись на вище зазначене вважаємо, що модель посилення фінансової безпеки розвитку аграрного бізнесу завдяки запровадженню відповідних резервів та моделі управління, використовуючи запропоновану стратегію сприятиме: підвищенню фінансової ефективності діяльності сільського господарства, фінансовій незалежності сільськогосподарських підприємств, стабільності розвитку галузі; зміцненню конкурентоздатності сільського господарства країни; забезпеченню продовольчої безпеки; зростанню добробуту нації; посиленню зовнішньоекономічних зв’язків тощо.


Список використаних джерел:
1. Барашьян В. Ю. Системный поход к разработке стратегии обеспечения финансовой безопасности предприятия / В. Ю. Барашьян, С. В. Верещага // Теоретические и прикладные аспекты современной науки. – 2014. – №5-5. – С. 20-24
2. Дем’яненко М.Я. Фінансові ресурси сільськогосподарських підприємств України: теорія і практика : монографія / М.Я. Дем’яненко, О.І. Зуєва. – К. : ННЦ ІАЕ, 2010. – 190 с
3. Пристемський О.С. Аналiз iндикаторiв фінансової безпеки розвитку сільськогосподарського підприємства/ О.С. Пристемський // Науковий вiсник Ужгородського нацiонального унiверситету. Серiя “Мiжнароднi економiчнi вiдносини та свiтове господарство”. - 2017, С.80-83.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість