Модератор: mukovoz_oleksandr

 
mukovoz_oleksandr
Тема Автор
Повідомлень: 115
З нами з: П'ят листопада 11, 2022 11:49 am

ВПЛИВ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ НА РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

Вів листопада 14, 2023 8:28 pm

Діброва Д.І., здобувач вищої освіти
Науковий керівник:
канд. екон. наук., доцент Хмурова В.В.
Державний торговельно-економічний університет


Останніми роками, можна спостерігати наскільки швидко цифрова трансформація заполоняє діловий світ, наразі це не просто тренд або новий термін, це те без чого сучасне підприємство перетвориться на не конкурентноспроможне. Основними мотивами для компаній розпочати електронне удосконалення у різних сферах діяльності є бажання автоматизувати бізнес-процеси, задовольнити вимогливих клієнтів та поліпшити рівень безпеки. Цифрові перетворення не менш популярні і в Україні, все більше компаній, як великі корпорації, так і маленькі підприємства, прагнуть слідувати новим технологічним тенденціям і приймати цифрову трансформацію. Всі ці перетворення можуть не тільки покращити комунікацію з клієнтами або працівниками, але і безпосередньо торкаються виробничого відділу компанії. Взагалі так звана «цифрова реформа», впроваджується для реструктуризації підприємства та створення покращеного, більш ефективного внутрішнього середовища компанії, з метою підвищення можливостей протистояти сучасним викликам.
Не всі підприємства здатні витримати хвилю цифрових оновлень, оскільки для того, щоб почати їх впроваджувати потрібно в першу чергу, мати значний стартовий капітал для інвестицій у цю сферу і розуміти до чого вони призведуть. Цифрова трансформація вимагає не тільки автоматизації робочих процесів та використання нових технологій, але також і повного переосмислення роботи самої компанії. Такого роду трансформації дійсно корисні для підприємства, в разі непередбачуваної ситуації, завдяки накопиченому досвіду, вони дозволяють уникнути руйнування налагоджених процесів та, навпаки, сприяють швидшій адаптації. Після початку повномасштабного вторгнення багато українських підприємств не були готові до настільки різких змін, і тому деякі з них вийшли з ринку, деякі понесли великі збитки. Але є і ті компанії, які змогли попри надскладні умови здійснити певні перетворення в своїй діяльності та підлаштуватись до таких неочікуваних обставин.
Зображення
Джерело: Як цифрова трансформація допомагає зростати бізнесу URL:https://wezom.com.ua/ua/blog/cifrovaya- ... ti-biznesu (дата звернення 02.10.2023)

Однією з ключових тенденцій для бізнесу в еру технологічних перетворень є роботизація повторювальних завдань. Впроваджуючи у роботу підприємства робототехніку, можна зменшити витрати та час, необхідний для виконання поставлених задач. Крім того, це допоможе підвищити ефективність. Аптечний холдинг АНЦ виступає яскравим прикладом інтегрування робототехніки у діяльність підприємства. Встановивши спеціальну робот-машину, яка передає ліки та слідкує за кількістю залишків, вони надали можливість як покупцям, так і провізорам витрачати менше часу на оформлення покупки. Таким чином аптека здобула популярність і підвищила свій рейтинг. Таке перетворення дозволило підприємству на 30% зробити більш швидким та зручним видачу ліків [1]. Також аптечний холдинг запровадив в Україні таку інноваційну технологію як лікомат, що є аналогом поштомату, де покупець може без черг забрати ліки, зробивши замовлення на їх сайті.
Основним завданням підприємства є задоволення потреб покупців, оскільки в сучасному світі споживачі стали досить вибагливими і їх очікування щодо обслуговування значно вищі, застосування цифрової трансформації невідворотний процес. Мережа автозаправних комплексів WOG – це чудовий приклад вдалої автоматизації бізнесу, яка була впроваджена для комфортної співпраці зі своїми клієнтами і для зручності персоналу. Щоб уникнути великих черг біля заправних станцій, був розроблений сервіс WOG PAY, використовуючи його, можна провести заправку автомобіля, навіть не виходячи з машини, без великих зусиль з боку клієнта. На початок серпня 2023 року кількість користувачів цього сервісу досягла 142 252 [2]. Кавові апарати та кафе на автозаправних станціях – це дуже розвинена практика в такому бізнесі, щоб прискорити процес приготування кави, підприємство створило спеціальні QR-коди, які друкуються на чеку. Це допомагає запобігти випадків неплатежів та крадіжок, а також робить процес отримання замовлення більш зручним для клієнтів. Завдяки освоєнню цих цифрових перетворень, мережа WOG стала однією з найпопулярніших і найзручніших автозаправних станцій в Україні.
Почати цифрову трансформацію підприємства, можна з підвищення операційної ефективності. Максимізація результативності операційної діяльності визначається рівнем відкритої, систематичної та безперебійної взаємодії між відділами. Внаслідок пандемії COVID-19 багато компаній прискорили процес переходу до гібридного або віртуального режиму роботи, і, в результаті, інструменти для онлайн-спілкування та віддалених зустрічей стали необхідністю для повсякденного функціонування. «SoftServe» - це компанія, яка з початком пандемії швидко адаптувалася до нових умов роботи і навіть змогла посилити оптимізацію своєї діяльності. У компанії існує традиція нагороджувати найкращих робітників під час новорічного засідання, але через карантин дуже важко було це зробити у звичайному онлайн-форматі. Тому кожному учаснику зібрання до дому були доставлені окуляри віртуальної реальності, одягнувши їх можна було бачити колег так, ніби всі вони знаходяться в одному приміщенні. Такий спосіб проведення зустрічі викликав у співробітників натхненні емоції і довів наскільки цифровий розвиток необхідний і дуже важливий у наш час. Додатково, на сучасному етапі впровадження інновацій, процес конвертації усіх даних у цифровий формат став загальноприйнятим, але виникла необхідність у їхньому захисті від неправомірного доступу. З метою уникнення витоку інформації за межі корпоративної сфери, практика використання хмарних сховищ набула широкого поширення. В Україні діє фірма, що спеціалізується на реалізації проектів цифрової трансформації для підприємств та підтримує співпрацю як з вітчизняними, так і з іноземними компаніями. Основний профіль діяльності Метінвест Діджитал полягає в наданні повного супроводу для підприємств у сфері інформаційних технологій та розробці ефективних стратегій їх реалізації.
Отже, можна вважати, що цифрова трансформація суттєво вплинула на функціонування українських підприємств і внесла істотний внесок у їхній розвиток. Вітчизняні компанії не тільки не відстають у сфері цифрового розвитку в порівнянні з закордонними конкурентами, але і, в окремих випадках, навіть випереджають їх. Використання нових технологій надає компаніям значну конкурентну перевагу на ринку, що в свою чергу спонукає їх до постійного росту та прагнення до удосконалення. Попри пандемію COVID-19 та повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року, українські підприємства не припиняють вдосконалювати свою діяльність, використовуючи нові тенденції розвитку та стаючи ще продуктивнішими.


Список використаних джерел
1. Андрій Гончаренко, АНЦ: Як цифрові технології можуть покращити роботу аптечного холдингу URL:
https://rau.ua/personalii/andrij-goncharenko-anc/ (дата звернення 29.09.2023).
2. Олег Кушіль, WOG: Автоматизація обслуговування клієнтів як реакція на зміни ринку праці URL:
https://rau.ua/novyni/oleg-kushil-wog-avtomatizacija/ (дата звернення 01.10.2023).
Вкладення
т1ю.png
т1ю.png (42.48 Кіб) Переглянуто 19 разів
 
Ольга Логінова
Повідомлень: 4
З нами з: Сер листопада 15, 2023 10:06 pm

Re: ВПЛИВ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ НА РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

Чет листопада 16, 2023 9:07 am

Досить цікава тема дослідження особливо в сучасному світі цифрових технологій.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість