Модератор: mukovoz_oleksandr

 
mukovoz_oleksandr
Тема Автор
Повідомлень: 115
З нами з: П'ят листопада 11, 2022 11:49 am

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ДОМОГОСПОДАРСТВ ЯК СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО СУБ’ЄКТА МАКРОЕКОНОМІКИ

Вів листопада 14, 2023 4:45 pm

Зборщик Т.Л., здобувач вищої освіти
Науковий керівник:
канд. екон. наук, доцент Осипова С.К.
Національний технічний університет
«Харківський політехнічний інститут»


В розгалуженій системі макроекономіки є надзвичайно важливий суб’єкт – домогосподарство, без участі якого в економічних процесах, існування макроекономіки було б неможливим. Важливе значення домогосподарств проявляється через, що вони створюють економіку, а саме впливають на формування внутрішнього валового продукту, виробництво та споживання, стабільність фінансової та банківської систем.
Однак є й зворотній бік, адже не тільки домогосподарства впливають на економіку, але й економічна ситуація прямо відбивається на фінансовому стані домогосподарств. Домашні господарства мають два основні елементи, за допомогою яких можуть формувати свої економічні відносини – це власні фінансові ресурси та витрати. Тобто економічна ситуація впливає на те, які доходи зможуть отримати домогосподарства, а в залежності від цього йде формування витрат, як і куди населення зможе витратити свої ресурси. Ось в цьому і полягає взаємозв’язок економіки в цілому та невеликого суб’єкта господарювання.
Ресурси домогосподарств складаються з грошових доходів та інших надходжень. Основними джерелами формування першої категорії є заробітна плата, доходи від підприємницької діяльності та самозанятості, доходи від продажу сільськогосподарської продукції, пенсії, стипендії, інші соціальні або грошові допомоги та інші види грошових надходжень.
Розглянемо офіційно доступну структуру сукупних ресурсів домогосподарств за 2017-2021 роки (таблиця 1). [1]
Динаміка сукупних ресурсів демонструє позитивну тенденцію зростання за період 2017-2021 рр. Найбільшу частку у структурі ресурсів займає оплата праці від 52,4% у 2017р. до майже 60% у 2021р. – це суттєве зростання, не дивлячись на те, що в період пандемії більшість населення переживало важкі часи, пов’язані з працевлаштуванням. Однак у 2022 році структура може змінитися, бо зменшилася частка домогосподарств, які мають оплачувану роботу як основне джерело доходу з 67% до 53%.[3]
Зображення

З моменту повномасштабного вторгнення спостерігається зростання залежності домашніх господарств від гуманітарної допомоги як основного джерела доходу. За період з 2022 року частка домогосподарств залежних від державних трансфертів зросла з 53% до 60% та гуманітарної допомоги з 1% до лютого 2022 року до 21% від початку війни. [3] Дані показники можуть підвищити рівень соціальної допомоги в структурі сукупних ресурсів домогосподарств, де вони трималися останні 5 років в межах, близьких до 20%.
До лютого 2022 року лише 5 % домогосподарств називало грошову допомогу від родичів та інших осіб своїм основним доходом, а після – вже 13% домогосподарств. Тому показник грошової допомоги в структурі сукупних ресурсів, який з 2017 до 2021 року знизився на 1,4% - може знов зрости.
Ще один досить суттєвий показник в структурі сукупних ресурсів домогосподарств – це доходи від підприємницької діяльності та самозайнятості. В період 2017-2019 років відсоток даних доходів зростав, але в 2020 він почав скорочуватися, причиною цьому є економічні негаразди часів пандемії. Мало ймовірно, що даний показник зросте й в умовах війни, бо приватний сектор різко скорочував свою діяльність. [2]
Отже, виглядає так, що фінансовий стан домогосподарств досить суттєво видозмінила війна. Близько 65% домогосподарств повідомили про зменшення доходів. У більшості господарств змінилися основні джерела доходів, насамперед через зменшення доступу до оплачуваної роботи та збільшення залежності від гуманітарної допомоги. Все це призводить до того, що домогосподарства не мають економічної спроможності задовільнити свої потреби. На національному рівні 44% домогосподарств зіткнулися з труднощами в цьому питанні. Три найпоширеніші стратегії з адаптації до труднощів, які застосували домогосподарства включали економію витрат (скористалося 25% домогосподарств), влаштування на додаткову роботу (19%) та зменшення витрат на охорону здоров’я (19%).
Однак варто відзначити, що втрати вищеописаних доходів, значною мірою компенсувалися стрімким зростанням виплат військовим. Це свідчить про те, що реальні доходи населення в 2022 році зберігатися приблизно на рівні 2021 року. [2]
Список використаних джерел:
1. Структура сукупних ресурсів домогосподарств.URL: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/ope ... _ssr_u.htm
2. Звіт про фінансову стабільність. Грудень 2022 року. НБУ. URL:https://bank.gov.ua/admin_uploads/artic ... H2.pdf?v=4
3. Оцінка впливу війни на людей. URL:https://www.undp.org/sites/g/files/zskg ... -ukr-2.pdf
Вкладення
Табл 1.png
Табл 1.png (42.77 Кіб) Переглянуто 31 разів
 
Богашко Олександр
Повідомлень: 31
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 10:10 am

Re: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ДОМОГОСПОДАРСТВ ЯК СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО СУБ’ЄКТА МАКРОЕКОНОМІКИ

Чет листопада 16, 2023 10:06 am

Дійсно, з моменту повномасштабного вторгнення спостерігається зростання залежності домашніх господарств від гуманітарної допомоги як основного джерела доходу.
 
tkachuk.sp
Повідомлень: 5
З нами з: Чет листопада 17, 2022 7:26 am

Re: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ДОМОГОСПОДАРСТВ ЯК СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО СУБ’ЄКТА МАКРОЕКОНОМІКИ

Чет листопада 16, 2023 12:21 pm

Які напрями державної підтримки домогосподарств у зарубіжних країнах в сучаних умовах?
 
Євген Підлісний
Повідомлень: 4
З нами з: Чет листопада 16, 2023 1:15 pm

Re: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ДОМОГОСПОДАРСТВ ЯК СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО СУБ’ЄКТА МАКРОЕКОНОМІКИ

Чет листопада 16, 2023 1:25 pm

Як економічна ситуація відбивається на фінансовому стані домогосподарств?
 
Harnuk O.
Повідомлень: 3
З нами з: Чет листопада 16, 2023 1:40 pm

Re: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ДОМОГОСПОДАРСТВ ЯК СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО СУБ’ЄКТА МАКРОЕКОНОМІКИ

Чет листопада 16, 2023 2:18 pm

Чи існує механізм забезпечення фінансової безпеки домогосподарств в Україні?

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість