Модератор: mukovoz_oleksandr

 
mukovoz_oleksandr
Тема Автор
Повідомлень: 115
З нами з: П'ят листопада 11, 2022 11:49 am

ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УКРАЇНІ

Вів листопада 14, 2023 4:47 pm

Краснікова-Колосова С. В., здобувачка вищої освіти
Науковий керівник:
канд. екон. наук., доцент Сочинська-Сибірцева І. М.
Центральноукраїнський національний технічний університет


Процес глобалізації, який динамічно і впевнено поширюється по всьому світу, торкнувся різних аспектів соціально-економічного розвитку і нашої держави. З метою визначення впливу глобалізації на розвиток людського капіталу нами досліджені найбільш поширені підходи і концепції трактування цих категорій. Результати дослідження представлені у форматі тез до конференції.
Науковці та менеджери-практики по різному визначають людський капітал. Одним з визначень є те, що людський капітал - це сформований і розвинутий у результаті інвестицій і накопичений людиною певний запас здоров’я, знань, навичок, здібностей, мотивацій, який цілеспрямовано використовується в тій чи іншій сфері економічної діяльності. Він сприяє зростанню продуктивності праці та завдяки цьому впливає на зростання доходів свого власника, прибутку підприємства та національного доходу [1].
Підсумовуючи вищезазначене, ми розглядаємо людський капітал як інтенсивний продуктивний чинник економічного розвитку, розвитку суспільства і сім’ї, що включає освічену частину трудових ресурсів. Отже, людський капітал характеризується інтелектом, станом здоров’я, знаннями, навичками та якістю життя людини.
В свою чергу, глобалізацію, можна описати таким чином. Це сучасна форма міжнародних відносин, яка характеризується поширенням взаємозалежності між країнами в економічній, політичній і культурній сферах практично на всю земну кулю.
Основним чинником розвитку глобалізації стала науково-технічна революція, особливо розвиток світової системи інформації, поширення Інтернету, який зробив можливим миттєвий зв’язок між людьми в різних кінцях світу і усунув перешкоди на шляху розповсюдження будь-якої інформації [2].
Як же глобалізація пов’язана з людським капіталом? Розвиток глобалізації та людського капіталу тісно пов’язані між собою. Глобалізація створює нові можливості для розвитку людського капіталу, а людський капітал, у свою чергу, є ключем до успішного розвитку глобалізації.
Розвиток світових міжнародних відносин має як позитивні, так і негативні наслідки для людського капіталу. З позитивної сторони, глобалізація сприяє розвитку людського капіталу в декількох напрямках. Наприклад, сприяє збільшенню доступу до освіти та професійної підготовки. Тобто, поширює знання і технології по всьому світу, що підвищує доступність освіти та професійної підготовки. Це дозволяє людям розвивати свої навички та знання, щоб бути більш конкурентоспроможними на глобальному ринку праці.
Одним із плюсів, який відчуває багато людей України та всього світу, це зростання мобільності робочої сили. Глобалізація полегшує людям переїзд в інші країни для навчання, роботи або проживання. Це дозволяє людям отримувати новий досвід і навички, що сприяє їхньому розвитку. Також, до мобільності можна віднести гнучкість самої роботи. В наш час, більшість людей переходить на дистанційну форму роботи, завдяки постійному розвитку новітніх технологій. Причиною переходу на дистанційну форму роботи стала також війна в Україні. Багато людей покинули свої рідні міста та розмістились в інших.
Потрібно пам’ятати про те, що багато людей, які живуть в Україні під час війни та ті, які повертаються з тимчасово окупованих територій також хочуть продовжувати працювати та розвиватись. Нещодавно, 25 жовтня 2023 року, пройшов форум від Human Capital UA, на якому проводилось всеукраїнське обговорення розвитку людського капіталу. Участь взяли очільники міністерств, керівники громадських організацій, український та міжнародний бізнес, представники громадянського суспільства, освітньої та наукової сфери, ЗМІ. Висновками цього форуму стали такі моменти, як запровадження програми грантів для навчання та професійної підготовки працездатних людей; створення мережі центрів професійної підготовки, які будуть пропонувати курси для різних категорій працівників (включаючи військових). Також навели такі види заходів, як забезпечення розвитку дистанційної освіти та професійної підготовки та залучення міжнародних організацій та донорів для фінансування програм розвитку людського капіталу. Впровадження цих заходів допоможе Україні створити висококваліфіковану робочу силу, яка буде здатна забезпечити економічне зростання країни після війни [3].
Глобалізація сприяє посиленому розвитку міжнародної співпраці в галузі освіти, науки та культури. Це створює нові можливості для людей вчитися один від одного і укладати договори між країнами, які допоможуть припинити кровопролиття та зміцнити дружні відносити та взаємний розвиток країн-партнерів.
Слід зауважити, що людський капітал впливає на глобалізацію набагато більше, тому що він є ключем до успішного розвитку світових відносин. Люди з високим рівнем освіти та навичок здатні ефективно працювати в глобальному середовищі. Вони є рушійною силою інновацій та економічного зростання.
До негативних наслідків такого стрімкого розвитку, перш за все, відноситься швидке поширення штучного інтелекту. Після нещодавнього випуску декількох потужних програм штучного інтелекту, тепер можна створювати все що завгодно та навіть не замислюватись про те, що використання даних програм є шкідливим для особистого розвитку кожної людини. З появою таких платформ, як ChatGPT, Bard, Bing та інших, все більше людей, а особливо здобувачів освіти на різних рівнях, почали використовувати штучний інтелект для написання текстів або виконання домашніх завдань. Молоде покоління починає все менше думати про здобуття потрібних знань і починає концентруватись на непотрібні речі, а навчання для них стало чимось некорисним та зовсім нецікавим. Це все має негативні наслідки для поповнення людського капіталу новими “розумами” для майбутнього нашої країни та світу в цілому.
Ще однією вагомою проблемою є те, що люди з високим інтелектуальними здібностями будуть переїжджати в більш розвинуті країни та реалізовувати свій потенціал в них. А в країнах, в яких залишились люди, які не турбуються про поповнення розуму корисними знаннями, буде розповсюджуватись кримінальна діяльність і світ поділиться на безпечні країни та майже закриті та небажані для відвідування або інвестування.
В країнах з низьким економічним розвитком, глобалізація може призводити до зростання дитячої праці. Це пов’язано з тим, що компанії можуть використовувати дешеву дитячу працю в країнах з низьким рівнем доходів, що чинить негативний вплив на перспективи розвитку людського капіталу.
Після розгляду різних типів впливу глобалізації на людський капітал авторки дійшли висновку, що вплив глобалізації на людський капітал є складним і неоднозначним. Глобалізація може мати як позитивні, так і негативні наслідки для людського капіталу. Для людей важливо усвідомлювати потенційні ризики і переваги, щоб мати можливість мінімізувати негативні і максимізувати позитивні моменти від використання новітніх технологій. З метою мінімізації негативного впливу штучного інтелекту на людський капітал, потрібно фільтрувати використання поширених програм і визначати пріоритетність саморозвитку та навчання. До того ж, корисною практикою є створення та використання програм для перевірки робіт здобувачів освіти у школах та університетах на академічну доброчесність.

Список використаних джерел:
1. HR-менеджмент: навчальний посібник / І. М. Сочинська-Сибірцева, А.О. Доренська, Т. В. Тушевська. Кропивницький, 2022. 278 с. URL: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/handle/123456789/12269
2. Презентація «Україна в умовах глобалізації: переваги та ризики». URL: https://naurok.com.ua/prezentaciya-ukra ... 26671.html
3. Форум від Human Capital UA: обговорення розвитку людського капіталу. URL: https://pon.org.ua/novyny/10673-human-c ... italu.html
 
Богашко Олександр
Повідомлень: 31
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 10:10 am

Re: ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УКРАЇНІ

Чет листопада 16, 2023 10:04 am

Не можна не погодитися з автором, що розвиток глобалізації та людського капіталу тісно пов’язані між собою. Глобалізація створює нові можливості для розвитку людського капіталу, а людський капітал, у свою чергу, є ключем до успішного розвитку глобалізації
 
tkachuk.sp
Повідомлень: 5
З нами з: Чет листопада 17, 2022 7:26 am

Re: ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УКРАЇНІ

Чет листопада 16, 2023 12:12 pm

Як людський капіталу впливає на розвиток економік країн світу, та України, зокрема?.
 
Євген Підлісний
Повідомлень: 4
З нами з: Чет листопада 16, 2023 1:15 pm

Re: ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УКРАЇНІ

Чет листопада 16, 2023 1:29 pm

Які переваги та ризики глобалізації ?
 
Harnuk O.
Повідомлень: 3
З нами з: Чет листопада 16, 2023 1:40 pm

Re: ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УКРАЇНІ

Чет листопада 16, 2023 1:51 pm

Ви назвали, що одним із негативних наслідків глобалізацфії є швидке поширення штучного інтелекту. Назвіть конкретні приклади такого негативного впливу.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість