Модератор: mukovoz_oleksandr

 
mukovoz_oleksandr
Тема Автор
Повідомлень: 115
З нами з: П'ят листопада 11, 2022 11:49 am

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ ЕКОІННОВАЦІЙ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Вів листопада 14, 2023 8:41 pm

Атак А. О. здобувачка вищої освіти
Науковий керівник:
канд. екон. наук, доцент Нещадим Л. М.
Уманський державний педагогічний
університет імені Павла Тичини


На сьогодні найактуальнішим екотрендом в індустрії гостинності є сертифікація сталого туризму у відповідності до встановлених стандартів та вимог, що зосереджені на екологічних, культурних та соціально-економічних питаннях.
Екологічний готель – це екологічно-сертифіковане житло, здатне поліпшувати стан навколишнього середовища шляхом зведення до мінімуму власного негативного впливу на довкілля. Зазвичай, еко-готелі розташовують у екологічно чистих природних зонах, будують з екологічно безпечних будівельних матеріалів, вони використовують для енергозабезпечення відновлювальні джерела енергії, впроваджують органічне харчування та програми утилізації відходів тощо. Впровадження в готелях інноваційних екологічних технології має на меті збереження часу, грошей та енергії [1]. Не дивно, що шлях до них лежить через використання природної енергії.
Туристичні сертифікати можуть бути визначені як добровільна процедура, коли третя сторона забезпечує письмово, надаючи бейдж, що об'єкт, продукт, процес або послуга відповідає встановленим стандартам і вимогам. Мета сертифіката сталого розвитку підприємств індустрії гостинності представлена такими напрямами:
- залучення більшої кількості споживачів готельно-ресторанних послуг;
- сприяння стійкості в ланцюжку поставок екологічної продукції та сировини;
- інформування гостей про екологічні показники та корпоративну соціальну відповідальність [2];
- зниження витрат за рахунок кращого екологічного менеджменту.
Сертифікати, пов'язані з готелем чи рестораном, варіюються залежно від різних факторів, таких як регіон розміщення, складність організації роботи, ціна на товари та послуги. Існують різні сертифікати, які стосуються стійкості з різних аспектів, таких як [3]:
- енергія, вода або відходи;
- соціальна спрямованість;
- збереження культури та спадщини;
- архітектура та дизайн;
- практики, пов'язані з правами людини або сталого управління закупівлями.
Досліджуючи екотренди в готельно-ресторанному господарстві в першу чергу варто відмітити неоднорідність підсекторів, пов'язаних з готелями, на яких проходять сертифікацію досліджувані. Більшість сертифікатів орієнтовані на такі види туристичних компаній: гостьові будинки, кемпінги, туроператори, туристичні агентства, гольф-клуби, ресторани, туристичні атракціони, музеї, парки тощо.
Завдяки широким процесам, що орієнтуються на екологічність, була сформована міжнародна сертифікаційна організація GSTC в 2016 році. Вона дотримується всесвітньо визнаних критеріїв сталого туризму в готельно-ресторанній індустрії. GSTC також може визнавати або затверджувати стандарти та процеси сертифікації сталого туризму, які відповідають або перевершують відповідні критерії GSTC [4]. Власне, GSTC засвідчує стійкість готелів за своїми стандартами, і пропонуючи список екологічних помешкань.
Екологічні сертифікати стосуються широкого спектру сфер сталого розвитку підприємств індустрії гостинності, включаючи такі:
- природні наслідки впливу діяльності готелів та ресторанів на навколішнє середовище;
- зміна клімату;
- управління відходами та переробка;
- енергія і вода;
- «зелені» закупівлі та хімічні речовини, що використовуються в готельно-ресторанному господарстві;
- догляд за навколишнім середовищем,
- планування раціонального землекористування;
- біорізноманіття;
- збереження ресурсів;
- охорона здоров'я в приміщеннях готелів чи ресторанів;
- контроль забруднення;
- соціальне забезпечення;
- впровадження екологічних інновацій;
- культура місцеві,;
- безпека гостей;
- підтримка циркулярної економіки.
Найвпливовішими організаціями, які проваджують екологічну сертифікацію є [2]:
- Earth check Company Standard (https://earthcheck.org/what-we-do/certification/).
- Travelife Sustainability.
- Зелений глобус (https://www.greenglobe.com).
- EU Ecolabel (https://environment.ec.europa.eu).
- Biosphere Responsible Tourism Estandares.
- Зелений ключ (https://www.greenkey.global/).
Станом на сьогодні існує багато видів сертифікатів, починаючи від безкоштовних до високовартісних. TripAdvisor, наприклад, пропонує безкоштовну сертифікацію на основі опитування [5]. Більшість екологічних сертифікатів для підприємств індустрії гостинності вимагають залучення сторонніх аудиторів, що проводять повний аналіз екологічної практики.
Найкращим результатом будь-якої екологічної сертифікації підприємств індустрії гостинності є не тільки захист навколишнього середовища, але і підвищення рівня конкурентоспроможності на ринку. З огляду на велику кількість сертифікатів, перш ніж вибрати конкретну сертифікацію, важливо знати, чи визнана вона міжнародною організацією, такою як Всесвітня рада зі сталого туризму, та знати, до яких критеріїв та сфер стійкості вона звертається. Завдяки цьому спрямуванню можна виділити стійкі сертифікати для готелів та ресторанів, які зосереджені виключно на екологічному впливі на навколишнє середовище. Прикладами такого типу сертифікації є Ecolabel ЄС, Green Seal і Nordic Swan [1]. З іншого боку, існують також екологічні сертифікати для підприємств індустрії гостинності, які виходять за межі екологічної перспективи, а також охоплюють соціальні, економічні та культурні райони в рамках управління стійкістю на даних підприємствах.
Отже, приймаючи до уваги вище зазначене, підприємства індустрії гостинності можуть інтегрувати екоспрямованість в своє управління. Інакше кажучи, екологічна сертифікація, прагне не лише зменшити негативний вплив на навколишнє середовище, але також пропонує ефективне планування стійкості, максимізацію економічних та соціальних вигод для місцевої громади, а також повагу та поліпшення культурної спадщини. Крім того, в сучасному контексті, екологічна стійкість повинна розглядатися як ключовий фактор, який дозволить готельно-ресторанному сектору трансформуватися і відновитися після впливу світової пандемії Covid – 19 та військової агресії росії проти України.


Список використаних джерел:

1. Гошовський С.В., Рудько Г.І., Преснер Б.М. Екологічна безпека техно-природних геосистем у зв’язку з катастрофічним розвитком геологічних процесів. К. : ЗАТ “НІЧЛАВА”, 2020. 624 с. URL: https://webcache.googleusercontent.com/ ... opp/progra m/uf/Bachelor/pravo/ekolohichna_bezpeka/work.pdf&cd=1&hl=uk&ct=clnk&gl=ua
2. Екологія з основами екологічного туризму : навчальний посібник / укл. Паньків Н.Є., Бомба М.Я. Львів : Ліга-Прес, 2016. 318 с.
3. Мілінчук О.В. Переваги екологічної сертифікації готелів в Україні. Менеджмент в інноваційному розвитку економіки: проблеми та перспективи. С. 322–323. URL: https://eztuir.ztu.edu.ua/bitstream/han ... sAllowed=y
4. Пандемія COVID-19 та її наслідки для туризму в Україні. Видання НТОУ. URL: http://eap- csf.org.ua/wp-content/uploads/2020/12/COVID-19-TA-SOTSIALNIY-DIALOG-V-TURISTICHNIY-GALUZI-PRAKTIKA-YES-TA-UKRAYINSKI-REALIYI.pdf
5. Inna Povorozniuk, Olha Dzhoha, Liudmyla Neshchadym, Iryna Kyryliuk, Svitlana Tymchuk, Anastasiia Blahopoluchna. The Influence of Globalization Processes on the Development of the Restaurant Business of Ukraine. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development. № 45. Випуск 2. 2023. С. 183-192.
 
Ольга ДЖОГА
Повідомлень: 3
З нами з: Чет листопада 16, 2023 7:33 am

Re: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ ЕКОІННОВАЦІЙ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Чет листопада 16, 2023 2:40 pm

Актуальна тема. Україна має великий потенціал в екологічному русі. Наша країна спроможна задовільнити екологічні потреби споживачів.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість