mukovoz_oleksandr
Тема Автор
Повідомлень: 115
З нами з: П'ят листопада 11, 2022 11:49 am

ЦИФРОВІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В УМОВАХ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Сер листопада 16, 2022 12:31 pm

Бержанір І. А., канд. екон. наук, доцент
Уманський державний педагогічний
університет імені Павла Тичини

Сучасний розвиток світових країн характеризується інформатизацією суспільства, яка є основним чинником їх економічного зростання. З поглибленим вивченням інноваційних процесів важливість такої складової ресурсів суб’єктів господарювання суттєво зростає, збільшується тенденція частки нематеріальних активів у структурі активів вітчизняних підприємств. За даними Міністерства зовнішніх справ України, темп зростання ринку інформаційно-комп’ютерних технологій становить близько 40-45 % на рік. В сучасних умовах національний ринок інформаційно-комп’ютерних технологій є одним з найдинамічніших і найінтегрованіших у міжнародному товаристві.
В умовах комп’ютеризації відбуваються суттєві зміни і в системі бухгалтерського обліку, технології здійснення облікового процесу, складанні звітності, проведенні контролю та управлінні. Організація і планування контролю в умовах комп’ютеризації передбачає вивчення порядку організації системи збору інформації, а також технічне і програмне комп’ютерне забезпечення та ефективне його використання.
Відповідно до Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України у середовищі цифрової економіки виділяють три основні її складові:
− підтримуюча інфраструктура;
− електронний бізнес або e-business;
− електронна комерція або e-commerce [1].
Для бухгалтера будь-якої установи чи організації важливо, щоб програма максимально відповідала законодавчим нормам ведення бухгалтерського обліку. У програмі повинні бути налаштовані форми документів, стандартизовані шаблони, звіти. Використовуючи одну з таких програм, бухгалтер може комплексно вести облік в організації, формувати кошторис витрат, вести облік основних засобів та малоцінних необоротних матеріальних активів, проводити господарські операції, вести облік зобов’язань, готувати документи та звіти (квартальні та річні), проводити інвентаризацію тощо.
Комп’ютерні програми поділяють на два види – системні та прикладні. Серед системних головне місце займають операційні системи (Windows) та програми, які управляють окремими внутрішніми та периферійними пристроями або комп’ютеризованим обладнанням у цілому. Серед прикладних виділяють програми загального призначення (текстові редактори) та спеціалізовані програми, призначені для вирішення спеціальних завдань.
Програмне забезпечення в бухгалтерському обліку є декількох видів:
– як об’єкт основних засобів – використовується для системних програм, а саме для виконання функціональних завдань комп’ютера;
– як об’єкт нематеріальних активів – використовується тоді, коли купують виключно майнові права на комп’ютерну програму. Для цього підходить програмне забезпечення, що створене спеціально для підприємства, яке згідне з договором про право тиражувати, здавати в оренду, продавати, перешкоджати неправомірному використанню програмного забезпечення;
– як об’єкт роялті – використовується у випадку, коли покупцеві дають змогу використовувати програмне забезпечення без можливості його перепродажу;
– як витрати періоду – застосовується у випадку, якщо підприємство-покупець оплачує послуги з обслуговування програми, але саме програмне забезпечення не купує [2].
Переважна роль функцій обліку та контролю покладена саме в основу концепції інформаційних систем, таких як системи планування ресурсів підприємства – ERP-системи: в її основі лежить принцип створення єдиного сховища даних, в якому міститься вся інформація, накопичена підприємством у процесі ведення господарської діяльності.
Поява і впровадження ERP-систем зумовлена багатьма чинниками:
– розбіжністю аналітики за даними про господарські операції, які подаються різними підрозділами. Наприклад, програмний комплекс з обліку продажів в роздріб налаштований за підрозділами, адміністративні витрати в бухгалтерії – на основі валових показників, а керівництво компанії висловлює бажання бачити розрахунки на основі АВС;
– критична кількість локально використовуваних інформаційних систем;
– відсутність у головної компанії детальної інформації про діяльність підрозділів [3].
Щоб ліквідувати розбіжність аналітичних даних та подвійне введення даних, потрібно створити потрібну підприємству деталізацію на стадії аналізу даних за допомогою адаптованої ERP-системи.
Отже, перспективи розвитку та впровадження у бухгалтерський облік інформаційних технологій відповідають вимогам сьогодення, що зумовлені розвитком інформаційних технологій. Застосування новітніх технологій вимагає реорганізації бухгалтерського обліку на підприємстві, веде до автоматизації окремих сфер професійної діяльності бухгалтерів і ставить завдання здобуття ними нових вмінь і навичок, постійного вдосконалення тощо.

Список використаних джерел:
1. Коляденко С. В. Цифрова економіка: передумови та етапи становлення в Україні і у світі. Економіка. Фінанси. Менеджмент. 2016. № 6. С. 106–107.
2. Бержанір І. А. Особливості формування системи інформаційно-аналітичного забезпечення управлінського обліку. Управління соціально-економічними трансформаціями господарських процесів: реалії і виклики: збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції (м. Мукачево, 18-19 квітня 2019 р.). Мукачево: МДУ, 2019. С. 242–244.
3. Потриваєва Н. В., Козаченко Л. А., Логова О. І. Адаптація бухгалтерського обліку до цифровізації економіки. Бухгалтерський облік, оподаткування, аналіз, аудит: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку. VI Міжнародна науково-практична конференція: тези доповідей. Чернігів. НУ «Чернігівська політехніка». 2020. С. 98–99.
 
Тanya
Повідомлень: 1
З нами з: Чет листопада 17, 2022 11:25 am

Re: ЦИФРОВІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В УМОВАХ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Чет листопада 17, 2022 11:29 am

Які передумови прискореного розвитку цифровізації бухгалтерського обліку в Україні?

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість