mukovoz_oleksandr
Тема Автор
Повідомлень: 115
З нами з: П'ят листопада 11, 2022 11:49 am

ОБЛІК І ОПОДАТКУВАННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Чет листопада 17, 2022 11:34 am

Килимник Ю.Р., здобувач вищої освіти
Науковий керівник:
канд. екон. наук, доцент Дем’янишина О. А.
Уманський державний педагогічний
університет імені Павла Тичини

Релевантна інформація про всі аспекти ведення бізнесу, його зовнішнє та внутрішнє середовище є основою прийняття ефективних управлінських рішень. Процес ефективного управління підприємством у своїй логіці неможливий без інформаційного супроводу та релевантної інформації, котру отримують з різних джерел. Водночас найбільшою довірою користується інформація, створена на чіткій методологічній основі, на принципах достовірності і безперервності.
Досвід розвинутих країн показує, що загальноприйнятими бізнес-процесами є: управління, організація та підтримка. Спочатку розглянемо управління бізнес-процесами. Вони призначені для підвищення ефективності взаємодії між акціонерами та менеджментом, а також стратегічного аналізу довгострокових цілей компанії.
Поняття категорії «бізнес-процес» було введено економічно розвиненими країнами в 1990-х роках, і, на наш погляд, його можна буквально розуміти як процес, що відбувається в певній господарській діяльності. По суті, це організаційна діяльність підприємства, сукупність взаємозалежних бізнес-процесів, які відображають реалізацію різноманітних функцій підприємства [1, с. 90 -91 ].
Наступним етапом дослідження, важливі для будь-якої компанії, є операційні бізнес-процеси,. Вони спрямовані на визначення ефективних механізмів взаємодії між різними відділами (постачання, виробництво, маркетинг, продажі), від яких залежить прибутковість бізнесу чи компанії.
Система управлінського обліку дає змогу отримувати інформацію та запропонувати варіанти прийняття рішень за всіма бізнес-процесами. Підтримка бізнес-процесів забезпечують основну діяльність. До такої підтримки відносять: ведення бухгалтерського та податкового обліку, технічна підтримка, підбір персоналу тощо.
Для ефективного управління бізнесом необхідна постійна оптимізація бізнес-процесів. Компанії, які приділяють своїм бізнес-процесам належну увагу, досягли великого успіху. Це робота, яка потребує постійної уваги та залежить від багатьох зовнішніх та внутрішніх факторів, таких як зміни законодавства, корпоративна реструктуризація тощо.
Оптимізація бізнес-процесів підприємства дозволяє підвищити конкурентоспроможність на ринку, розширити клієнтську базу, оперативно і правильно реагувати на проблеми, своєчасно і якісно їх розв'язувати, знизити собівартість товарів і послуг, підвищити продуктивність праці. Практика показала, що процес оптимізації бізнес-процесів і документообігу включає:
- аналізувати взаємодію між різними підрозділами підприємства;
- аналіз потоку файлів на етапі погодження та підписання;
- визначення оптимальних варіантів взаємодії відділів і співробітників з питання максимальної ефективності обслуговування клієнтів;
- визначення варіантів процесу документування (включаючи розробку внутрішньої та зовнішньої документації;
- навантаження кожного співробітника.
У системі обліку існує можливість створити консолідовану інтелектуальну систему формування інформації для управління бізнес-процесами та на її основі визначати не лише потреби у їхньому реінжинірингу, а й показувати такі можливості та прогнозувати їх результати [2].
На нашу думку, насамперед важливо усвідомити, що будь-яка інформація, отримана з системи бухгалтерського обліку або з її зовнішнього боку, може становити інтерес для управлінського обліку, за умови, що вона матиме суттєві наслідки для майбутнього процесу управління бізнесом, що суттєво вплине на його витрати та доходи. Можна з упевненістю сказати, що управлінський облік покликаний безперервно порівнювати витрати і доходи, а також максимізувати рентабельність постачальницько-закупівельної, виробничої, фінансово-збутової та організаційної діяльності будь-якого підприємства. Саме він надавав їм інформацію про центри та частини діяльності [3, с. 33].
Відповідно до звітності управлінського обліку виділяють 4 основні позиції:
1) не існує самого управлінського обліку, існує тільки виробничий облік, який передбачає планування та облік витрат на виробництво, а також розрахунок і аналіз витрат на виробництво (товарів, техніки, послуг);
2) управлінський облік є самостійним видом бухгалтерського обліку та дисципліною;
3) управлінського обліку не існує як такого, оскільки всю інформацію для управління підприємством забезпечують оперативна технологія, статистика та бухгалтерський облік;
4) управлінський облік є підсистемою бухгалтерського обліку.
Охарактеризовуючи концепції обліково-аналітичного забезпечення в сучасному управлінні бізнесом, можна класифікувати виробничі бізнес-процеси господарської діяльності (у харчовій промисловості (приймання, миття, сортування та перевірка сировини; пресування та подрібнення; стерилізація, маркування, пакування). машино- та приладобудування, виробництво меблів (заготівля сировини, матеріалів, напівфабрикатів; налагодження обладнання; виготовлення деталей; складання виробів) та основні бізнес-процеси фінансової діяльності (бізнес-процеси, що пов’язані з ризиками (самострахування; попередження, уникнення і передавання ризику; повна реалізація необоротних та оборотних активів; погашення довгострокової кредиторської заборгованості за рахунок коштів від реалізації таких активів; план довгострокової кредиторської заборгованості за рахунок коштів від реалізації необоротних і оборотних активів), ліквідності (фінансові операції в історичній оцінці; фінансові операції в справедливих (ринкових) цінах; фінансові прогнозовані (гіпотетичні) операції), платоспроможності (фінансові операції в історичній оцінці; фінансові операції в справедливих (ринкових) цінах; бізнес-процеси з урахуванням інноваційних операцій тощо підприємства [4, с. 87 – 89].
З усього вищевикладеного можна зробити висновок, що компанія повинна постійно оптимізувати свої бізнес-процеси для отримання високого прибутку. Без належної уваги до бізнес-процесів компанія може бути не настільки успішною, як очікувалося, і взагалі припинити діяльність. Це завдання, яке потребує постійної уваги та залежить від багатьох зовнішніх і внутрішніх факторів, таких як зміни законодавства, реструктуризація компанії тощо. Таким чином, управлінський облік відіграє важливу роль в корпоративному управлінні. Їм відводиться особливе місце в управлінні бізнес-процесами, де особлива увага приділяється політиці мінімізації витрат і максимізації доходів і прибутків.

Список використаних джерел
1. Арьєв С.А., Поцелуйко В.А. Бізнес-процеси підприємства: сутність та класифікація. Формування ринкових відносин в Україні. 2017. № 12. С. 89 – 93.
2. Семанюк В., Папінко А. Облікове обґрунтування доцільності оптимізації бізнес-процесів в підприємствах IT-галузі. Вісник економіки. 2021. № 4. С. 143 – 155.
3. Управлінський облік: навч. посіб. / уклад. О. А. Дем’янишина. Умань : Візаві, 2019. 216 с.
4. Нападовська Л.В. Управлінський облік . К. : Книга, 2004. 544 с 5. Герасимович І.А. Концепція обліково-аналітичного забезпечення фінансового інжинірингу в управлінні сучасним підприємством. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія: Економіка. 2017. №7. С. 84 – 90.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість