mukovoz_oleksandr
Тема Автор
Повідомлень: 115
З нами з: П'ят листопада 11, 2022 11:49 am

ПЕРЕВАГИ ВИКОРИСТАННЯ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

Чет листопада 17, 2022 11:34 am

Голенко В. М., здобувач вищої освіти
Науковий керівник:
канд. екон. наук, доцент Дем’янишина О. А.
Уманський державний педагогічний
університет імені Павла Тичини

Сучасна економіка спирається на транскордонні операції та вільний потік міжнародного капіталу. Понад третина всіх фінансових операцій здійснюється за кордоном, і в майбутньому це число зростатиме.
Інвестори намагаються диверсифікувати свої вкладення отож шукають інвестиційних можливостей у всьому світі, тоді як компанії залучають капітал, здійснюють транзакції або мають міжнародні операції та дочірні компанії в багатьох країнах.
У минулому така транснаціональна діяльність була ускладнена різними національними стандарти бухгалтерського обліку. Ця різноманітність вимог до бухгалтерського обліку часто створювала додаткові витрати, складність і, зрештою, ризик як для компаній, які готують фінансову звітність, так і для інвесторів та інших осіб, які використовують цю фінансову звітність для прийняття економічних рішень [1].
Застосування національних стандартів бухгалтерського обліку означає, що суми, зазначені у фінансових звітах, можуть розраховуватися на іншій основі. Усунення цієї складності потребувало вивчення усіх аспектів національних стандартів бухгалтерського обліку, оскільки навіть невелика різниця у вимогах могла мати значний вплив на звітні фінансові показники та фінансовий стан компанії.
Стандарти бухгалтерського обліку за МСФЗ вирішують цю проблему, надаючи високоякісний міжнародно визнаний набір стандартів бухгалтерського обліку, які забезпечують прозорість, підзвітність та ефективність на фінансових ринках у всьому світі.
Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ) – це сукупність інформації бухгалтерського обліку, що призначена для користування власне підприємствами та особами, які безпосередньо зацікавлені в результатах діяльності цих підприємств [2].
Стандарти бухгалтерського обліку МСФЗ забезпечують прозорість, підвищуючи міжнародну порівнянність і якість фінансової інформації, дозволяючи інвесторам та іншим учасникам ринку приймати обґрунтовані економічні рішення [3].
Стандарти бухгалтерського обліку МСФЗ посилюють підзвітність, зменшуючи інформаційний розрив між постачальниками капіталу та людьми, яким вони довірили свої гроші. Будучи джерелом глобально порівнянної інформації, стандарти бухгалтерського обліку за МСФЗ також мають важливе значення для регулюючих органів у всьому світі [4].
Також стандарти бухгалтерського обліку за МСФЗ сприяють економічній ефективності, допомагаючи інвесторам визначати можливості та ризики вдення бізнесу в усьому світі, таким чином покращуючи розподіл капіталу. Для компаній використання єдиної надійної мови бухгалтерського обліку знижує вартість капіталу та витрати на міжнародну звітність.
IOSCO визнала переваги глобальних стандартів бухгалтерського обліку, коли в 2000 році рекомендувала своїм членам дозволити використання стандартів бухгалтерського обліку МСФЗ на своїх біржах для транскордонних пропозицій.
З того часу стандарти бухгалтерського обліку за МСФЗ стали де-факто глобальною мовою фінансової звітності, яка широко використовується в розвинених країнах, і країнах, що розвиваються [5].
Для українських підприємств, що перейшли на міжнародні стандарти обліку основними перевагами стали:
- можливість одержати кредити у іноземних банках;
- можливість залучення до бізнесу постачальників-нерезидентів;
- функціонувати у складі транснаціональної компанії;
- можливість одержання кредитного рейтингу від спеціального агентства;
- можливість залучення закордонних клієнтів;
- доступність до інформації та прозорість суб’єктів ринку;
- вдосконалюється контроль з боку органів нагляду за фінансовим станом і діяльністю організацій;
- можливість порівнювати компанії одна з одною [6].
Отже, переваги від впровадження МСФЗ при складанні фінансової звітності існують як на мікроекономічному, так і на макроекономічну рівні. До мікроекономічних переваг можна віднести чітке визначення майнового стану підприємства, контроль над виконанням зобов’язань підприємства і рухом майна, ефективне використання матеріальних і фінансових ресурсів, аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства. До макроекономічних належить можливість здійснення зовнішньоекономічної діяльності та залучення іноземних інвестицій.

Список використанних джерел
Швець В. До питання нормативно-правового забезпечення бухгалтерського обліку та фінансової звітності в умовах МСФЗ. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 2015. 10(175). C. 60 – 69.
«Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо удосконалення деяких положень»: Закон України від 05.10.2017 р. № 2164-VIII. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2164-19 (дата звернення: 05.11.2022р.).
Жолнер І. В. Фінансовий облік за міжнародними та національними стандартами: Навч. посіб. К.: НУХТ, 2012. 335 с.
Скоробогатова Н.Є. Наближення українського законодавства у сфері бухгалтерського обліку до норм законодавства ЄС. Європейські інтеграційні процеси у XXI столітті: ключові тенденції, основні виклики та нові можливості: збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції (м. Київ, 26-27 березня 2018 р.). Київ: Українська Асоціація Викладачів і Дослідників Європейської Інтеграції. 2018. С. 487 – 496.
Дем’янишина О. А. Організація і методика обліку розрахункових операцій на підприємстві. Науковий журнал «Економічні горизонти». 2018. № 2(5). С. 69 – 75.
Why global accounting standards? URL: https://www.ifrs.org/use-around-the-wor ... standards/ (дата звернення: 05.11.2022р.)

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей