slaven94
Адміністратор сайту
Тема Автор
Повідомлень: 83
З нами з: Чет січня 01, 1970 12:00 am

СТІЙКІСТЬ ЯК ФАКТОР ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ

Сер жовтня 30, 2019 12:31 pm

Заїчко І. В., старший викладач
Науково-дослідний інститут
Київський національний університет культури і мистецтв

В умовах світової нестабільності в політичній, військовій, економічній, екологічній, культурній, виробничій та інших сферах, необхідне існування певних нормативів забезпечення стабільного і сталого розвитку будь-якої держави. Від розвитку ситуації у фінансових секторах економіки держави, передусім залежить безпечний її розвиток. Враховуючи, що фінансові стосунки мають неабиякий вплив на розвиток економіки, особливої уваги вимагає поняття «стійкість». В науковій літературі зустрічаються різні підходи до визначення даного поняття. На думку Є. Ю. Кузькіна, стійкість – це здатність системи зберігати за різних параметрів зовнішнього середовища свою структуру і функціональні особливості, достатні для здійснення запланованої діяльності. Стійкість системи залежить від її здатності реагувати на вплив зовнішнього середовища, а також від стабільності самої системи, що визначається її внутрішніми чинниками [1]. У цьому контексті, ряд вчених наголошують, що «не слід протиставляти категорії «безпека» і «стійкість». Вони кожна по своєму характеризують стан фінансів як єдиної системи. Стійкість характеризує міцність та надійність її елементів, вертикальних, горизонтальних та інших зв’язків усередині системи, здатність витримати зовнішній і внутрішній тиск. Безпека ж визначається як стан об’єкта у системі його взаємозв’язків з точки зору здатності до саморозвитку в мінливих умовах» [2, с. 14]. У сучасному світі стійкість економічного розвитку становить основу втілення в життя національних інтересів дежави. Це дозволяє підвищити якість таких зв'язків як: фінансових, соціальних, культурних, юридичних та ін. В умовах реалізації принципів фінансової безпеки держави досягаються високі показники розвитку і в інших сферах діяльності: технічній, інтелектуальній і т.д. Характерними ознаками національної безпеки у фінансовій сфері є збалансованість, стійкість до внутрішніх і зовнішніх загроз, здатність забезпечити ефективне функціонування національної економіки та економічне зростання держави [3].
Впровадження ефективного механізму забезпечення фінансової безпеки держави і осмислення дефініції «стійкість» потребує наукового обґрунтування їх економічної сутності, дослідження теоретичних підходів, до забезпечення стійкості і фінансової безпеки держави.
В. Л. Іванов пропонує визначати фінансову стійкість як здатність економічної системи не відхилятися від свого стану (статистичного або динамічного) за різних внутрішніх і зовнішніх дестабілізуючих впливів за рахунок ефективного формування і використання фінансових, виробничих і організаційних механізмів [4, с. 28]. Розбалансування державних фінансів слугує ваговим елементом, що порушує стійкість фінансової системи. Підтримують дану думку і інші вітчизняні науковці, стверджуючи, що «чим більш стійка міжгалузева структура, тим життєздатніша економіка, і оцінка її безпеки буде досить високою. Порушення пропорцій і зв’язку між різними компонентами системи веде до дестабілізації і є сигналом переходу економіки від безпечного стану до небезпечного [5, с. 48].
При наявності стану неефективного оперування державними фінансами настає однин з ключових факторів, що призводить до порушення стійкості фінансової системи і створення фінансової небезпеки. Тому, слушною є думка М. Єрмошенко, в якій зазначено, що безпечним слід вважати такий «… стан фінансово-кредитної сфери, який характеризується збалансованістю, стійкістю до внутрішніх і зовнішніх негативних впливів, здатністю цієї сфери забезпечувати ефективне функціонування національної економічної системи та економічне зростання» [6, с. 63].
Основне завдання держави стосовно параметрів взаємозв’язку стійкості і фінансової безпеки держави, це створення сприятливого середовища на всіх рівнях забезпечення інституційної інфраструктури, що стимулювали б реалізацію низки заходів, при створенні яких критеріями для підтримання фінансової безпеки на макрорівні є її складові. На нашу думку, фінансова безпека, в даному контексті має бути спрямована на забезпечення стійкості важливих фінансових показників. Фінансова безпека держави повинна ґрунтуватися на факторах, що забезпечують її стійкість до впливу зовнішніх та внутрішніх чинників та здатності до розробки і реалізації ефективних тактичних і стратегічних цілей держави.

Список використаних джерел:
1. Кузькін Є. Ю. Обґрунтування взаємозв'язку стійкості та стабільності економічних систем промислових підприємств у контексті їх адаптації до зовнішнього середовища. URL : http://masters.donntu.edu.ua /2011 /fknt /tykhonenko/library/art8.htm
2. Шевченко Л. С., Гриценко О. А., Макуха С. М. та ін.Економічна безпека держави : сутність та напрями формування : монографія. Х.: Право. 2009. 312 с.
3. Про схвалення Концепції забезпечення національної безпеки у фінансовій сфері. розпорядження Кабінету міністрів України від 15 серпня 2012 р. № 569-р. Київ. URL : http://zakon2.rada.gov.ua /laws /show/569-2012-%D1%80
4. Іванов В. Л. Забезпечення організаційно-економічної стійкості промислового підприємства. Економіка. Менеджмент. Підприємство. 2010. №22. С. 32-39.
5. Нижник В. М., Ніколайчук М. В. Економічна безпека України в системі євроатлантичних інтеграційних процесів : навч. посібник. Хмельницький, ХНУ. 2008. 439 с.
6. Єрмошенко М. М. Фінансова безпека. Віче. 1998. №11. С. 61-73.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей