slaven94
Адміністратор сайту
Тема Автор
Повідомлень: 83
З нами з: Чет січня 01, 1970 12:00 am

ОСНОВНІ ЗАГРОЗИ ЕКОНОМІЧНО-БЕЗПЕЧНОМУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ

Сер жовтня 30, 2019 12:32 pm

Корнієнко Т. О., к.е.н., доцент
Лаврик А. О., магістрант
Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Дестабілізуючий вплив на стан економічної безпеки підприємства спричиняють екзогенні та ендогенні загрози, загальну сукупність яких вітчизняні та іноземні науковці систематизують за наступними класифікаційними ознаками, а саме: за ймовірністю виникнення, спроможністю прогнозування, величиною збитків, джерелом виникнення, залежністю від джерел виникнення загроз, природою виникнення, ступенем ваги кризи виробництва, сферою життєдіяльності підприємства та за тривалістю впливу загроз. У питаннях протидії загрозам важливо використовувати всі функціональні складові економічної безпеки підприємства: операційну, інвестиційну, фінансову, кадрову, інформаційну, захисну.
У процесі дослідження виділено низку причин, які зумовлюють виникненню загроз для економічної безпеки підприємства, а саме:
– відсутність концепції, стратегії і програми соціально-економічного розвитку з реально досяжною метою;
– перманентне відставання в розробці, безсистемність і недосконалість нормативно-правового забезпечення регулювання економіки;
– високо ризикова кредитно-грошова політика уряду в банківській сфері, на фондовому і валютному ринках, неефективна податкова система;
– руйнування системи відтворювання виробничого потенціалу (передусім його активної частини) внаслідок низької інвестиційної діяльності;
– зростання рівня інфляції і відсутність належного інвестиційного клімату в реальному секторі економіки;
– неефективна і несправедлива приватизація державної власності, загальнонародного надбання;
– створення умов, що сприяють привласненню і вивезенню фінансових ресурсів із країни;
– втрата державного контролю над природними монополіями, ослаблення регуляторної ролі держави в їх ціновій політиці;
– несумлінність дій багатьох економічних суб’єктів на ринках України, їх низька правова дисципліна, недостатній рівень або відсутність економічної етики на всіх рівнях менеджменту;
– посилення регіонального і національного сепаратизму;
– низький рівень інтеграції у світову економіку (невідповідність науково-технічного рівня більшості видів промислової продукції кращим іноземним зразкам, низька частка іноземних субсидій у національному багатстві);
– дискримінація з боку низки країн міжнародного співтовариства в торгівлі з Україною та в її прагненні увійти у сферу світового ринку.
Стосовно розгляду різновидів джерел небезпек і основних загроз економічній безпеці підприємства, то слід зазначити, що в теорії та практиці існує нескінченна їх множина. Тому для об’єктивізації процесу дослідження доцільно згрупувати згадані джерела та загрози за різноманітними класифікаційними ознаками (рис 1).


Рис 1. Класифікаційні ознаки економічної безпеки підприємства*
*Джерело: згруповано автором.
Більшість дослідників проблем безпеки приділяють увагу поділу загроз на групи. Як обґрунтовано відзначає Н. Й. Реверчук [1], автори виділяють лише окремі аспекти в загальній системі загроз.
Так, Т. В. Хайлова наголошує на системних і локальних загрозах. А. В. Ізмалков – на носіях загроз [2]. Чимало науковців відокремлюють об’єктивні і суб’єктивні, а також внутрішні і зовнішні загрози.
Проте у середовищі науковців відсутня єдність у розумінні критеріїв такого розмежування. Так, В. Ярочків [3, с. 17 ] розрізняє загрози за відношенням до об’єкта, ймовірністю виникнення, об’єктами, причинами появи, характером впливу, розміром збитків.
Досліжники А. Соснін і П. Пригунов пропонують класифікувати загрози за джерелами, видами, способами, об’єктами, місцями, факторами виникнення [4, с. 21].
Автори М. Зацеркляний і О. Мельников [5, с. 44-47] класифікують загрози за джерелом виникнення, мірою тяжкості наслідків, рівнем імовірності настання, впливом на стадії підприємницької діяльності, об’єктами посягань, суб’єктами, видами збитків, характером відповідальності суб’єктів, діяльність яких може кваліфікуватися як посягання на економічну безпеку підприємницької діяльності.
У свою чергу, О. Грунін і С. Грунін вважають, що достатньо повною є класифікація загроз за джерелами, природою виникнення, ймовірністю реалізації, розміром збитків, відношенням до людської діяльності, об’єктами посягань, можливістю прогнозування, наслідками [6, с. 16].
Таке розмаїття у підходах учених до класифікації економічних загроз, їх недостатня обґрунтованість, неточність, частковість є причинами того, що підприємство самостійно не здатне реагувати на конкретні загрози, гальмується процес впровадження системи управління економічною безпекою підприємства в цілому [7]. Отже, зважаючи на те, що об’єктом дослідження є діяльність підприємства, необхідним є вдосконалення існуючої класифікації загроз шляхом усунення зазначених недоліків та акцентування уваги на динамічній складовій економічної безпеки підприємства.

Список використаних джерел:
1. Козаченко Г. В., Пономарьов В. П., Ляшенка О. М. Економічна безпека підприємства: сутність та механізм забезпечення : монографія. Київ : Лібра, 2003. 280 с.
2. Механизмы управления экономической безопасностью / Ю. Г. Лисенко, С. Г. Мищенко, Р. А. Руденький и др. Донецк : ДонНу, 2002. 178 с.
3. Ярочкин В. И. Предприниматель и безопасность. Москва : Изд-во «Экспертное бюро», 1994. 112 с.
4. Соснин А. С., Прыгунов П. Я. Менеджмент безопасности предпринимательства: учеб. пособие. Киев : Изд-во Епроп. ун-та, 2004. 357 с.
5. Економіка підприємства : підручник / О. В. Посилкіна, Р. В. Сагайдак, О. В. Козирєва, П. Д. Латін; за ред. О. В. Посилкіної. Харків : Вид-во НФаУ Золоті сторінки, 2006. 488 с.
6. Економічна безпека бізнесу: навч. посіб. / Г. О. Швиданенко, В. М. Кузьомко, Н. І. Норіцина та ін. ; за заг. та наук. ред. Г. О. Швиданенко. Київ : КНЕУ, 2011. 511 с.
7. Корнієнко Т. О., Чвертко Л. А., Вінницька О. А. Визначення інструментів та факторів, що впливають на формування стану економічної безпеки в сільськогосподарських підприємствах. Науковий журнал «Економічні горизонти». 2018. № 4 (7). С. 118-127.
 
holodnokrovna
Повідомлень: 1
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 9:38 am

Re: ОСНОВНІ ЗАГРОЗИ ЕКОНОМІЧНО-БЕЗПЕЧНОМУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ

Чет жовтня 31, 2019 9:49 am

Відгук дуже змістовний .Було цікаво читати.
 
Василь Душенківський
Повідомлень: 3
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 9:18 am

Re: ОСНОВНІ ЗАГРОЗИ ЕКОНОМІЧНО-БЕЗПЕЧНОМУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ

Чет жовтня 31, 2019 10:03 am

Дана тема є актуальною та викладена на 100%
 
Кидаюсь_тапками
Повідомлень: 13
З нами з: Чет жовтня 31, 2019 9:31 am

Re: ОСНОВНІ ЗАГРОЗИ ЕКОНОМІЧНО-БЕЗПЕЧНОМУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ

Чет жовтня 31, 2019 10:08 am

Було дуже полєзна інформація , благодарю ☺️

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей